Fidesz-papság, eretnekség

Fidesz-papság, eretnekség

Erdő Péter bíboros húsvétvasárnapi misét celebrál a járvány miatti karantén idején 2020-ban (Fotó: AFP/Balogh Zoltán)

Talán Bese Gergő megnyilatkozásai szemléltetik a legpregnánsabban a Fidesz-papságot. Persze nem csupán őróla, hanem az egész mostani megtévedtségről van szó. Bese Gergőt 2013-ban, 48 évvel a második vatikáni zsinat, 23 évvel a rendszerváltozás után szentelték pappá. Ennyi idő azért elegendő lett volna az anyaszentegyház zsinati tanításának hazai elterjedésére. A Kádár-rendszer gondosan óvta a köztudatban a középkorias egyházképet, ám döbbenetes, hogy az azóta eltelt 32 év sem vitt közelebb a zsinati egyházhoz sokakat.

A Fidesz sulykolja, hogy a magyarság „kulturálisan keresztény”, vagyis nem az a lényeges, hogy valaki hisz-e a Szentháromság Egy Istenben, hanem hogy… és e ponton aztán tetszőlegesen folytatható a Fidesz-keresztény eszmefuttatás. Például hogy fajtiszták maradjunk (Orbán Viktor, Tusványos), vagy hogy „a pápa demens vénember vagy gazember” (Bayer Zsolt, Budapest). A legfrissebb Fidesz-keresztény érvelés szerint Ukrajnában Moszkva az agresszor, és ez erkölcsileg elítélendő, no de a gáz az más, a gáz nem erkölcsi kérdés… eszerint Júdás tette erkölcsileg elítélendő, no de a harminc ezüst az más, az nem erkölcsi kérdés

Bese Gergőt konkrétan azért vehetjük példának, mert ő volt az, aki Hodász András felmentésén nyilvánosan sajnálkozott. Amit a javára is írhatnánk, hiszen sokan (köztük papok is) még Hodász visszavonulását is arra használták fel, hogy belerúgjanak, mondván, a balliberálisok tették tönkre, ő maga tehet róla, minek állt szóba velük, élvezte, hogy ünnepli a balsajtó stb. A Hodászba rugdosásnak is Bayer Zsolt a fő ceremóniamestere, ő adta meg az alaphangot a gyalázkodásnak azért, mert Hodász András mutatkozni merészelt Márki-Zay Péterrel. Orbán Viktor fő megmondóembere egyébként rendre kihirdeti önmagáról, hogy nagy katolikus. És ebben a minőségében ontja magából a másik embert minősítő „szarkupac”, „fehérjehalmaz” stb. minősítéseket. Bayer a tökéletes fideszes, a barát-ellenség logika mestere.

• „Orbán tökéletes, ha bárki meg meri ezt kérdőjelezni, a Fidesz-pap rögtön beindul.”
• „Legfőbb ideje, hogy a Fidesz-papság tükörbe nézzen végre.”
• „A Fidesz-papság már régóta a krisztusi tanítás elé sorolja az Orbán-rezsim igényeit.”
• „Nagy tisztelettel adózunk a kevés bátornak. Például Erdő Péter bíborosnak.”

A teljes cikket a Magyar Hang október 21-én megjelent, 2022/43. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!