„Fogy a levegő, de ez a Fidesz magszavazóit nem hozza zavarba”

„Fogy a levegő, de ez a Fidesz magszavazóit nem hozza zavarba”

Orbán Viktor 2022. február 27-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Már csak három hét van az országgyűlési választásig, ám ehelyett most az orosz–ukrán háború és az ezzel járó gazdasági mélyrepülés foglalkoztat mindenkit. De vajon a válság mekkora hatással lehet a hazai választásokra, és melyik oldal profitálhat belőle? 

– Egyelőre nem látni pontosan, hogyan hat az orosz–ukrán háború a pártpreferenciákra – erről beszélt a Magyar Hang megkeresésére Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektvezetője. Kifejtette, ennek oka, hogy a jelenlegi adatok még a konfliktus kirobbanását megelőző mintavételekből származnak, a gyors telefonos lekérdezések pedig mindig pontatlanok. – Én ugyanakkor arra számítok, hogy nem rendezi át drasztikusan az erőviszonyokat a háború, bár a magyar külpolitika jó pár ellentmondása felszínre került most, és a kormányoldal kampánya tematikai irányváltásra kényszerült. Ugyanakkor a szomszédunkban zajló háború komoly kollektív szorongást eredményez, és ilyenkor a lakosság tankönyvi reakciója az, hogy a regnáló vezető felé fordul, és a védelmet, a megoldást tőle várja. Ez a két hatás feszül egymásnak, pillanatnyilag nem tudjuk, melyik milyen arányban érvényesül – vélte. 

• Vajon összezavarhatja-e a Fidesz-tábort, hogy eddig Orbán Viktor és kormánya kiváló baráti kapcsolatokat ápolt Putyinékkal, most pedig elítélik az orosz agressziót?
• Mivel célozzák meg peremszavazóikat a kormánypártok?
• Mekkora hatása lehet a választói preferenciákra annak, hogy mélyrepülésben van a forint és tovább robog az infláció?

A kérdésekre adott válaszokat és a teljes cikket elolvashatják a Magyar Hang Plusz online felületén vagy a Magyar Hang március 11-én megjelent, 2022/11. lapszámában.