Az egyévesnél fiatalabb birka, vagyis a bárány húsa omlós, ízletes, könnyen emészthető és tele van olyan ásványi anyagokkal, melyek elősegítik a szervezet egészséges működését. A régi magyar konyha gyakran készített belőle mindenféle finomságot, néhány évtizeddel ezelőtt a legtöbb családban még nem telhetett el húsvét birkapörkölt, báránypaprikás, báránygulyás vagy báránysült nélkül. Hiába van azonban régi hagyománya a bárányétkeknek, nehéz leküzdeni az előítéleteket, miszerint zsíros, faggyús, és elkészítése szakértelmet igényel. Így mára fejenként mindössze évi 33– 38 dekát eszünk belőle, miközben az uniós átlag 1,3 kilogramm.
Húsvét közeledtével a magyar családok is nagyobb kedvet kaphatnak elkészítéséhez, problémánk csak a tökéletes recept megtalálásával lehet, hiszen az alapanyag ma már kiváló minőségben megtalálható. Na, és persze az ára is gondot okozhat: a bárányhús a legdrágább állati fehérje, és attól függően, hogy melyik testrészéről van szó, a kilogrammonkénti ár 3800 forinttól 8400 forintig terjedhet.
- A hazánkban nevelt bárányok 90 százalékát azonban még mindig külföldön értékesítik
- A hazai juhászatokban sokszor Erdélyből, Romániából jött kisegítőkkel kell pótolni a munkaerőhiányt
A teljes cikket a Magyar Hang április 1-jén megjelent 2021/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!
Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!
Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!