A fogyatékkal élőket is bünteti a kormány a független társulatok fojtogatása közben

A fogyatékkal élőket is bünteti a kormány a független társulatok fojtogatása közben

Részlet a Láthatáron Csoport Kenyértörés című darabjából (Fotó: Facebook/Láthatáron Csoport)

A magyar állam a független társulatokat fojtogatja. Nem csak az ismert, olykor ellenzékiként elkönyvelt színházi alkotók kaptak jóval kevesebbet vagy éppen semmit az évi működési támogatást követő többlettámogatásokból. A gyerekek, a középiskolások nevelésében szerepet vállaló, a fogyatékkal élőket szociális és kreatív képességeinek fejlesztésével foglalkozó társulatokat, színházakat is a megszűnés fenyegeti.

Kevesebb mint másfél milliárd forint elegendő lenne ahhoz, hogy a független társulatok megmenekülhessenek, és tovább működhessenek. A megdöbbentő mondatot a múlt héten hallottam Feuer Yvette színész-drámapedagógustól, a Láthatáron Csoport vezetőjétől. Másfél milliárd forint nem költségvetési tétel. Töredéke annak, ami egy kurzusfilmre – jelesül Rákay Philip Petőfi-mozijára – vagy akár a Vidnyánszky Attila által létrehozott színházi olimpiára (minimum 6 milliárd) elmegy.

Kisemmizettek és protekciósok

Helyből cáfolható tehát minden állítás, amely a független szcénát brutálisan érintő pénzelvonást a gazdasági helyzetből eredő megszorítással magyarázná. A társulatok egy ismeretlen összetételű kormánygrémiumtól működési támogatásként eleve annyit kaptak – általában 2-4 milliót –, ami arra elég, hogy csöndben-békésen vegetáljanak vagy lehúzzák a redőnyt. (Az összeget ráadásul a tavalyi évhez képest, a két számjegyű infláció ellenére 41 százalékkal kurtították meg.) A nem sokkal később megítélt – életmentőnek remélt – kiegészítő többlettámogatásokból pedig tetemes részük egyáltalán nem részesülhet. A legismertebb, erősen rendszerkritikus Pintér Béla és Társulata az éves működésre juttatott 14,4 millióból (plusz a jegybevételekből) kellene, hogy gazdálkodjon a jövőben. Hiába pályáztak, többlettámogatást számos más társulattal – így például a Dollár Papa Gyermekeivel, a Láthatáron Csoporttal, a MáSzínházzal, a Nézőművészeti Kft.-vel, a Protonnal, a TÁP Színházzal – együtt ők sem kaphattak. Miközben a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társasághoz tartozó társulatok közül többnek is tízmilliós szubvenciót adtak.

• Mi a baja a kormánynak a független színházakkal?
• Milyen lehetőségi vannak a társulatoknak?
• Miért pótolhatatlanok ezek a színházak?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!