Gazdag vállalkozók vásárolhatják fel az éttermeket

Gazdag vállalkozók vásárolhatják fel az éttermeket

Üres étterem (Fotó: Pixabay)

A koronavírus-járvány által legjobban sújtott ágazatok közé tartozik a vendéglátás, hiszen a lezárások kezdetétől idén január végéig eltelő 10 hónapból majd’ öt hónapot zárva kellett tartaniuk a helyben fogyasztó vendégek előtt.

– Elég reménytelennek tűnik a jövő, már csak azért is, mert a veszélyhelyzet után sem várható, hogy az emberek azonnal visszatérnek az éttermekbe – mondta a Magyar Hangnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. – Mindenképpen szükség lenne a január végéig élő támogatási rendszer meghosszabbítására a szezon kezdetéig.

Azok az éttermek élhetik túl ezt az időszakot viszonylag könnyedén, ahol a vendéglátás csak kiegészítő tevékenység. Az éttermek nagy részének azonban – a tartalékok felélése miatt – a tavaszi újraindításhoz pótlólagos tőkére lenne szüksége. A mostani támogatás ugyanis kizárólag a munkaerő megtartását segíti. Pedig a vendéglátó vállalkozások 99 százaléka mikro- és kisvállalkozás, amelyek könnyen kerülhetnek csődközeli helyzetbe, mire újra benépesülnek az éttermek. Ezért fontosnak tartaná az elnök egyfajta újraindítási támogatás – vissza nem térítendő vagy nullaszázalékos hitel – bevezetését. Ennek alapját képezhetné a NAV nyilvántartása, hiszen ott fillérre látható, mekkora kiesést jelentett a járvány mostanáig.

– A támogatás forrásaként átmeneti különadót is be lehetne vezetni azoknál a szektoroknál, illetve vállalkozásoknál, amelyek például tíz százaléknál jobban növekedtek a járvány alatt. Ehhez az adatok ismét csak rendelkezésre állnak – tette hozzá az elnök.

Kovács László arról beszélt, a szakma felhígulásától is tartani lehet. Ha a megtakarításaikat felélt vendéglátósok a pandémia végén már nem nyitnak újra – és erre azért sok esetben számítani lehet –, az éttermi szolgáltatás iránti igény azonban ismét fellendül, akkor más, a járványt könnyebben átvészelő szektorokból érkezők vásárolhatják fel a csődbe ment vállalkozásokat. Az elnök szerint egyrészt elkeseredettek, mert a tavaszt követő várakozásoknál sokkal rosszabb lett a valóság, hiszen már a novemberi lezárást megelőzően is erőteljesen visszaesett a forgalom, másrészt viszont reménykednek, hogy csak érkezik valami segítség az újraindításhoz, illetve hogy az oltásokat követően gyorsan visszaáll majd a normál üzletmenet.

– November óta a szállodaipar a foglalások 80 százalékáig kap állami támogatást, a vendéglátás pedig bértámogatást, illetve járulékkedvezményt. Ezt a rendszert később kiterjesztették, és a jelenlegi állás szerint január végéig járnak ezek a támogatások – mondta a Magyar Hangnak Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke. – Egy későbbi egyeztetésen Varga Mihály pénzügyminiszter arra tett ígéretet, hogy amennyiben erre igény van, februártól meghosszabbíthatók a támogatások. – Ezek az intézkedések ahhoz elegendők, hogy megtartsuk a törzsgárdát, hogy az újranyitásnál ne okozzon gondot a szakemberhiány. De legalább ilyen fontos, hogy akkor kerüljön sor a teljes nyitásra, amikor már biztosan nem lesz szükség újbóli korlátozásokra, mert a leállásnak és az újraindításnak is jelentős költségei vannak.

Szerinte ebben a rendszerben tavaszig a vállalkozások többsége kitart, a nagy kérdés, nem tart-e ki tavasz után is a pandémia. Ha visszaáll a normál rend, akkor idén is a 2020-as nyári forgalom valószínűsíthető, ami viszonylag jót jelent a szakmának. Különösen a fővárosi szállodaiparnak és vendéglátásnak gondot okozhat viszont, ha az oltási útlevél esetleges bevezetése, illetve a részleges határzár fennmaradása miatt továbbra is elmaradnak a külföldiek.

Gál Pál Zoltán úgy véli, egyelőre lehetetlen megmondani, hányan nem tudnak újranyitni tavasszal. Az biztos, hogy az egy évvel korábbihoz képest kevesebben lesznek. Extrém esetben tömeges csődre is sor kerülhet, de a korlátozások teljes megszűnését követően újraéledő igényekre biztosan reagálni fog a piac, azaz záros határidőn belül betöltik a kieső cégek helyét.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/2 számában jelent meg január 8-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2021/2. számban? Itt megnézheti!