Geopolitika

Geopolitika

Orbán Viktor fogadja Putyint Budapesten 2019. október 30-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Ezt is megértük: az orosz legfelsőbb bíróság betiltotta a Nobel-békedíjas polgárjogi harcos, Andrej Szaharov és társai által alapított Memorial nevű szervezetet. Működése az ítélet szerint veszélyezteti az ország rendjét. A Memorial a szovjethatalom rémtetteinek és az áldozatok sorsának felderítésével foglalkozik. Ezt a vádirat a múlt meghamisításának nevezi, amiért az ügyész szavai szerint külföldi megbízói busásan megfizetik őket.

Az orosz bolsevizmus talán minden idők legkegyetlenebb elnyomó rendszere volt. Vélt és valóságos ellenfeleit, a gyanúsítottakat és az osztályidegen elemeket százezer számra gyilkoltatta meg. A szibériai kényszermunkatáborokban szovjet alattvalók és hadifoglyok milliói sínylődtek s pusztultak el iszonyatos körülmények között. A begyűjtési rendszer és az erőszakos kolhozosítás következtében országszerte fellépő éhínség a harmincas évek elején sok millió ember halálát okozta. Sztálin halála után a terror enyhült ugyan, de aki a rendszert bírálni merészelte, arra továbbra is börtön vagy kényszerpszichiátriai kezelés várt. A szabad gondolat, az eltérés a párt mindenkori irányvonalától mindvégig bűncselekménynek számított, amelyre „a párt ökle”, a GPU (később KGB) kíméletlenül lesújtott. A kínvallatás legkörmönfontabb módszereivel kicsikart vallomások alapján fundált koncepciós perekben bárkit bármiért el lehetett ítélni. A terror nem kímélte a párt tisztviselőit, sem a polgárháborúban győztes Vörös Hadsereg tábornokait – Sztálin éppen az ő sorsukon demonstrálta, hogy senki sem érezheti magát biztonságban, tőle függ minden alattvalójának az élete.

A teljes cikket a Magyar Hang január 7-én megjelent 2022/2. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!