Milliókat fenyegetnek halállal az egyre csak hízó gleccsertavak

Milliókat fenyegetnek halállal az egyre csak hízó gleccsertavak

Az alaszkai Mendenhall folyóba omló ház pusztulásáról készített videó képkockái

A klímaváltozásról sokan még mindig azt hiszik, hogy ha egyáltalán igaz, a hatásai úgyis csak száz év alatt fognak majd kialakulni. Ezt egyrészt úgysem érjük meg, másrészt pedig majd a jövő sci-fibe illő technikai vívmányai úgyis megoldják az esetleges problémákat. Összességében tehát nincs mitől tartanunk, tennünk pedig végképp nem kell ellene. Ezt az alaszkai Mendenhall-folyó mentén élők talán már másképpen látják. Főként, ha a folyót tápláló gleccser elolvadásából keletkezett gleccsertó kitörésekor elindult áradás elvitte az otthonukat. Ezek az áradások 15 millió ember életét fenyegetik világszerte.

A Mendenhall-gleccser húsz kilométerre északra fekszik az alaszkai fővárostól, Juneau-tól. A gleccser az alatta fekvő azonos nevű tavat, az pedig a Juneau-t keresztező azonos nevű folyót táplálja. A gleccser természetesen nem immunis a felmelegedésre, így a világ sok más gleccseréhez hasonlóan olvad, és belsejében hatalmas tömegű olvadékvíz gyülemlett össze, gleccsertavat képezve. A tó víztömegét ideig-óráig képes tartani a környező jég, kőzet és talaj, de ahogy egyre emelkedik a hőmérséklet, egyre nő a víz nyomása, a talaj erodálódik és bármilyen kiszámíthatatlan változás áll be az időjárásban, egyszer csak a természetes gát átszakad, és az egész tó vízmennyisége az alatta lévő térségre zuhan, nem törődve városokkal és az ott lakó emberekkel.

• Mekkora volt az alaszkai áradás és miért volt rendkívüli?
• Kik vannak a legnagyobb veszélyben?
• Miért kerülhetnek most többen bajba, mint néhány évtizeddel ezelőtt?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap augusztus 25-án megjelent, 2023/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!