Gombócból is sok

Gombócból is sok

Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Tévéreklám villog az orrom előtt, 12 éven fölülieknek, benne egy kedves, behízelgő, cuki hangú nő kínálja a marketben kapható, igazán olcsó, elérhető áron megvásárolható portékákat, köztük ezt, amire fölkapom a fejem: 125 gramm málna – csak 499 forint. A 499 forint, mondhatni egy forint híján 500, tulajdonképpen (ma már) nem egy őrült nagy összeg, jobb helyen akár egy gombóc fagyit is adnak érte. Ám a gyorsan pergő reklámszöveg első fele is visszhangzik a fülemben: 125 gramm.

Papírért nyúlok, följegyzem, nyitom a velem együtt okoskodó és okosodó mobilom, visszaszorzom, mert tudni akarom, mennyit kóstál egy gramm málna, ha már „csak” 499 forintba kerül a 125 gramm, s látom, tulajdonképpen semmiség: egyetlen gramm málna 3,992 forintba kerül, ó, hát ennyiért a bolondnak is megéri, mondom magamban (hangosan nem merem, még a végén bolondnak néznek a családtagjaim), egyikük a 12 éves kislányom, aki mostanában mindent fagyigombóchoz viszonyítva próbál értelmezni, a másik a feleségem, akinek vásárlás közben ugyancsak fagyigombócok kattognak az agyában, rég elfeledve A padlás szilvásgombócait, ez itt a földszint, rosszabb esetben és az elkövetkező hónapokban szuterén, de inkább pince, ahol 499 forint egy gramm málna, és 500 forint egy gombóc málnaízű (vagy más egyéb) fagylalt. Még egy szorzást végzek, lazán, fejben, és (ha jól számolom) látom, hogy egyetlen kiló málna 3992 forint, amit még reklámozni is szégyellnének, mert végképp durva lenne előtte a szócska: „csak”.

A teljes cikket a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!