Greta Thunberg és a dühös antiszemita plüsspolip

Greta Thunberg és a dühös antiszemita plüsspolip

Greta Thunbergék táblás kiállása az időközben antiszemitának kikiáltott plüsspolippal. Forrás: Greta Thunberg/Twitter

Ha csak a képet látom, az eredeti megjelenési helyet pedig nem, azt hittem volna: vicces kedvű Photoshop-bajnokok trollkodták meg Greta Thunberget. De a Twitter-posztja egyértelműen jelezte, hogy ő tette ki azt a fotót, amelyen három barátjával, illetve egy nálunk is népszerű plüsspolippal látható. Mindannyian egy-egy táblát tartanak maguk előtt, rajtuk a következő feliratokkal: „Free Palestine!”, „Climate justice now!”, „This Jew stands with Palestine” és „Stand with Gaza”. Azaz: szabad Palesztinát és klímaigazságot követelnek, Gáza mellett állnak, egyikük pedig azt is megosztja velünk, hogy ő bizony zsidó. A plüssállat nem tart táblát, mivel viszont hangulatpolipról van szó, épp a mérges fejét látjuk. Hogy Palesztina vagy a klímaválság miatt, az nem derül ki.

A felmelegedés persze súlyos probléma, és az izraeli-palesztin konfliktust sem lehet elviccelni. Nem én teszem viszont ezt, hanem például a fenti különös kép résztvevői. Rajtuk kívül pedig mindazok, akik ezt is a szokásos aktuális ügyként kezelik, amely leváltja az előző aggódnivalót. 

• Milyen logika mentén kerülhet egymás mellé a járvány, az orosz invázió és a Hamász terrortámadása?
• Mely szempontok szerint érdemes véleményt formálnunk egy hasonló, sokak életét fenyegető konfliktusról?
• Mire érdemes figyelnünk, amikor a híreket követjük?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/43. számában találja. Vegye meg november 2-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!