Gulyás Gyula: Itt mindig csak a hoci, a kalmárkodás megy

Gulyás Gyula: Itt mindig csak a hoci, a kalmárkodás megy

Gulyás Gyula (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Próbál folyamatosan dolgozni, de azért nem akar mások elől mindent elvenni Gulyás Gyula dokumentumfilmes. Vannak, amiket saját zsebből kell leforgatnia, mert tudja, hogy ha most nem készül el, semmi nem lesz belőle. Tizennégy filmet készített el így. – Finanszírozási kérdésekben több akadály van. Koromnál fogva is úgy érzem, túl van biztosítva az egész. Szinte mesterséges minden – fogalmazott a Magyar Hangnak adott interjújában. Sorozatban nem kapnak támogatást kiváló tanítványaim, kollégáim, barátaim, ami vérforraló – mondta.

Az egyik arcpirító problémának az archívumok elérhetőségét látja. – A televízió archívuma közalapítványnak nevezi magát, de egy másodpercnyi anyagért 5700 forint plusz áfát kér. A harmincoldalas szerződésből kiderül aztán, hogy biztosítani kell az európai jogokat is. Az másodpercenként körülbelül 23 ezer forint. Az egész film költségvetése kevés lenne hozzá – idézi fel. Az elsőszülött fia, András egyiptológiát végzett, a Sorbonne-on van doktorátusa, mégis apja elmondása szerint itt labdába sem rúghat. – Írt egy tanulmányt, amihez az Egyesült Államokból kellettek archív képek. Amikor meghallották, hogy ez egy tudományos fórumon jelenik meg, ingyen adták át. Ez Magyarországon nem így működik. Itt mindig csak a hoci, a kalmárkodás megy. És eleve hogyan tesz szert a tévéarchívum ezekre a produkciókra? Úgy, hogy ha egyszer közölték, ott marad náluk – teszi hozzá.

Erről is olvashat az interjúban:
• Mit tapasztaltak, amikor az I. világháborút megjárt veteránokat kerestek?

• Milyen volt a hantiknál forgatni?
• Mit gondol fia, Gulyás Márton csatornájáról?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 18-ig kapható 2024/28. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!