Gyarmathy Éva: Legalább háromszorosára emelném a pedagógusok fizetését!

Gyarmathy Éva: Legalább háromszorosára emelném a pedagógusok fizetését!

Gyarmathy Éva (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az elkötelezett szakemberek egy ideig tanítanak kevés pénzért is, de ha már autonómiájuk sincs, akkor ott fogják hagyni a pályát. Én legalább háromszorosára emelném a pedagógusok fizetését – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus.

A szakember – ahogy fogalmazott – nagyon fontosnak tartja a jelenlegi, koronavírussal sújtott helyzetben, hogy a pedagógusok kapjanak mentálhigiénés képzést, az iskolákban a diákok számára pedig önsegítő csoportok létrehozását javasolta. Emellett szerinte sokkal több művészeti tevékenységet végezni. – Teljesen felesleges ezt a rengeteg tananyagot erőltetni, a nagyoknak a művészetek, a kisebbeknek a játék segítségével kellene tanulniuk – mondta.

Gyarmathy Éva beszélt arról is, hogy ahogy az egészségügyben is nyílik az olló – hiszen aki nem akar sok hónapot várni egy orvosi vizsgálatra, az elmegy magánrendelőbe – úgy az oktatásban is, aki megteheti, igénybe veszi a jobb szolgáltatást. Azonban ezzel azok sem járnak jól, akik megengedhetik maguknak a magánoktatást.

• Hogy miért van ez így?
• A statisztikák szerint az elmúlt néhány évben négy-ötszörösére, a rendszerváltás óta százszorosára nőtt az autizmus spektrummal élő és a figyelemzavaros gyerekek száma. Mitől változtak meg a gyerekek?
• Mit tud kezdeni a pedagógus a problémás gyerekkel, mondjuk, egy harmincfős osztályban?
• Mi lesz később a fel nem ismert, elkallódott tehetségekkel, akik kudarcok sorozatát szenvedik el az oktatási intézményekben, esetleg a családjuk sem tud mit kezdeni velük?
• Pablo Escobar vagy Al Capone sem csak bűnözőként válhatott volna ismertté?

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!