Gyermekelhelyezés: használ majd a kényszer?

Gyermekelhelyezés: használ majd a kényszer?

Anya gyermekével (Forrás: Pixabay)

Több évtizedes gyakorlatot írna felül a Polgári törvénykönyv módosítása, amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtott be. Nem lesz könnyű a bírák dolga, ha elfogadja a parlament a javaslatot.

A jövőben különválás esetén az egyik szülő kérésére, akár a másik szülő ellenkezése dacára is elrendelheti a bíró a gyermek közös felügyeletét, és váltott elhelyezést is, vagyis azt, hogy a gyermeket felváltva, jellemzően heti vagy kétheti váltásban neveljék a külön élő szülők. Eddig közös felügyeletet csak akkor rendelhetett el a bíróság, ha erről a szülőknek sikerült egyezséget kötniük. Váltott elhelyezést pedig – egy tavalyi kúriai döntés következtében – csak akkor, ha a közös felügyeletről megállapodás született. A bírónak minden egyéb esetben választania kellett a szülők közül: csak arra volt lehetősége, hogy valamelyiküknek kizárólagos felügyeletet ítéljen meg.

A Magyar Hang által megkérdezett ügyvédek ugyanakkor úgy látják: nem biztos, hogy a nyugat-európai minta átültetése Magyarországon zökkenőmentesen megy majd, és szerintük nehéz dolga lesz a bírónak, aki úgy ítélhet meg közös felügyeletet, hogy arról a szülőknek nem sikerült megegyeznie. Nem teljesen világos számukra, hogy a bíró milyen élethelyzetben teheti majd meg ezt, és hogyan alkalmazkodnak majd a helyzethez a külön élő szülők.

• Átültethetőek a nyugat-európai minták a magyar közegbe?
• Lehetséges – és  vajon érdemes – kikényszeríteni a megegyezést?
• Mit tapasztalnak a gyakorlatban az ügyvédek?
• Mi szükséges ahhoz, hogy a szülők megegyezzenek?

A teljes cikket a Magyar Hang november 5-én megjelent 2021/45. számában találja (tartalomjegyzék itt), az Időgép történelmi mellékletben. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!