„Ma nem beszélhetünk gazdaságpolitikáról, csak hatalompolitikáról”

„Ma nem beszélhetünk gazdaságpolitikáról, csak hatalompolitikáról”

Győrffy Dóra (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az országnak hasznot alig hozó akkumulátorgyárak állami költségeit a magas inflációból, az oktatáson, az egészségügyi és szociális rendszeren megspórolt összegből finanszírozza a kormány, miközben a NER-lovagok a beruházásból tömhetik a zsebüket. Az inflációt pedig nem a szankciók, hanem a felelőtlen osztogatás gerjeszti. Megújulásra nincs esély: az oktatás romokban, marad a munkaalapú társadalom, miközben másutt a tudásra építenek. Győrffy Dórával, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorával beszélgettünk.

– Mit jelent a magyar gazdaság számára, ha nem érkezik uniós pénz, amire bőségesen utalnak jelek?
– Azt hiszem, a kormány nem mutat valódi elkötelezettséget arra, hogy az uniós támogatások feltételéül előírt 27 mérföldkövet betartsa. Ma már nem működik az, ami hosszú éveken keresztül, nevezetesen hogy ügyeskedéssel úgy teszünk, mintha teljesítenénk a feltételeket. A brüsszeli bürokratákon nemcsak az Európai Parlament, de az uniós országok lakosságának felelős Európai Tanácsban ülő kormányfők részéről is erős a nyomás, hogy a feltételek teljesítése előtt ne utaljanak támogatást Magyarországnak.

A türelem azért fogyott el, mert a háborús helyzetben nem állt ki a magyar kormány Ukrajna mellett. A várt összeg nagyon hiányzik a magyar költségvetésből, és csak nagyon drágán tudjuk pótolni. A januárban felvett dollár- és euróhitel után hét százalék körüli kamatot fizetünk, szemben az uniós hitel fél százalékával. Csak ezek a tranzakciók százmilliárd forintos pluszkiadást jelentettek. Ez a kamatszint bőven mehet felfelé, hiszen a januári hitelfelvételnél a pénzpiacok – a megegyezésről szóló decemberi bejelentés ismeretében – még azt hihették, tavasztól ütemesen érkeznek majd az uniós támogatások.

• Helyettesítheti-e az Ázsiából érkező működőtőke az uniós támogatásokat?
• Mit mulasztott el a kormány az elmúlt évtizedben, és miért hibás az akkumulátor nagyhatalom vízió?
• Van-e esélye annak, hogy az év végére egyszámjegyű lesz az infláció?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 26-án megjelent, 2023/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!