„Ha kell, mindenkit végigtelefonálunk” – így olt a gyürei háziorvos

„Ha kell, mindenkit végigtelefonálunk” – így olt a gyürei háziorvos

Baráth Zoltán háziorvos a rendelőjében (Fotó: Magyar Hang/R. Kiss Kornélia)

Azért jöttem Gyürére, mert az itteni háziorvos vállalta, hogy elmeséli, miként boldogulnak az oltási folyamattal a praxisába tartozó kistelepüléseken. Amikor a település lakóit kérdeztem, azt mondták: felveszik az oltást, bár akadt olyan is, aki még bizonytalan. A háziorvosuk, Baráth Zoltán azt szeretné, ha többen regisztrálnának. Azt mondja: hiába kaptak volna kétszer annyi oltóanyagot, ha nem lenne elég regisztrált, akit beoltsanak. Olyanokkal viszont, akik azt mondták, hogy a regisztráció ellenére mégsem szeretnék az oltást, csak elenyésző számban találkozott.

Az orvosi rendelőben a rendelés utolsó órájában többen is megfordulnak, de szigorúan egyesével. Csak időpontra jöhetnek, a váróban egyszerre legfeljebb hárman ülhetnek, de a cél az, hogy egyáltalán ne találkozzanak. Úgy tűnik, ezt be is tartják. A közeli Vásárosnaményban viszont nem látszik túl nagynak a maszkviselési és távolságtartási fegyelem.

  • Az idősek mekkora része vette rá magát egisztrációra a háziorvos szerint?
  • Mik a terveik, hogy növeljék a regisztrálók számát?
  • Miért kételkedtek az emberek sokáig a járványveszélyben?
  • Milyen adminisztratív hibákkal talákoztak az oltás során?

A teljes riportot a Magyar Hang április 1-jén megjelent 2021/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!