Ha már a halottak sem beszélgetnek

Ha már a halottak sem beszélgetnek

Rakétatámadás során megrongálódott lakóházat néznek emberek Kijevben 2022. február 25-én (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

Aki nem tanul a múltból, arra ítéltetik, hogy újra átélje azt. George Santayana sokat idézet aforizmája akár felszólító erejű is lehetne, a tapasztalat mégis kijelentő mondattá szelídíti, könnyed legyintéssé. Mert ha valamit tanultunk a történelemből, az az, hogy sosem tanulunk a történelemből. Mintha a pusztítás örök körforgása határozná meg a döntési mechanizmusokat: talán a hibák megismétlése biztonságérzetet ad a hatalom számára? Jöjjön a katasztrófa, mert azt legalább ismerjük?

Saját lelkiismeretünk megnyugtatásán túl kevés gyakorlati haszna lehet, ha az inváziók összehasonlításában a fokozatosság elvét keresve megfeleltetjük egymásnak Ausztriát, a Szudétavidéket és Lengyelországot a Krím félszigettel, Donbasszal és Kijevvel. Bár Vlagyimir Putyint egyre többen és többször hasonlították Adolf Hitlerhez, Ukrajna megtámadása esetében valószínűleg nem a történelmi párhuzamok, hanem a különbségek igazán hátborzongatók.

A teljes cikket a Magyar Hang március 4-én megjelent, 2022/10. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!