Háborús üzemmódban a Kreml

Háborús üzemmódban a Kreml

Rendőrök őrizetbe vesznek egy tiltakozót az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tüntetésen Moszkvában 2022. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Értetlenül áll az orosz társadalom jelentős része Ukrajna megtámadása előtt. A háború elhúzódása, a szankciók hatásának begyűrűzése tovább ronthatja a hangulatát, ám a helyzet messze van a kritikustól, így a hatalmat ez a belső elégedetlenség egyelőre nem veszélyezteti.

Olyan ez az értelmetlen őrület, mint egy rossz álom. Féltem a katonáinkat, és kiállok a hadsereg mellett, mert ez az én hazám, de sokkolt a hír, hogy megtámadtuk Ukrajnát – meséli régi moszkvai ismerősöm. Szergej még most sem nagyon akarja elhinni, ami történt. S ezzel manapság sokan vannak így az orosz fővárosban. Értetlenül állnak a döntés előtt, és félnek a jövőtől. „Már most érzem a szankciók hatásait, hiszen nem működik az Apple Pay, a bankkártyámmal sem megyek sokra, és háborús üzemmódba állították a Facebookot, és úgy általában a közösségi médiát. De nemcsak azt, hiszen a háborús cenzúra lekapcsolta például a kritikus hangvételű Echo Moszkvi rádiót is” – mondja Szergej, és a hangján érzem a szomorúsággal vegyes megdöbbenést.

• Hogyan áll most Putyin népszerűsége?
• Mit éreznek a gazdagok és a szegények?
• Megismételhető-e a társadalom 2014-es összezárása, a „krími konszenzus”?

A teljes cikket a Magyar Hang március 4-én megjelent, 2022/10. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!