Hagyják békén az Őrséget!

Hagyják békén az Őrséget!

Czéderék a kutatófúrások egyik tervezett helyszínén (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Őriszentpéter Galambosszer (vagy másként Galambszer) nevű településrészén a Mol Nyrt. leányvállalata, a Mol Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. a lakott területtől négyszáz méterre tervez szénhidrogén-kutatófúrást. Hogy ez pontosan mit jelent, az vita tárgya. A Mol állítja, földgázt keresnek, a helyi civilek viszont úgy vélik, kőolajat. Nagyon nem mindegy, melyik anyagról van szó a környezeti terheléseket illetően. Az mindenesetre tény, hogy a hely az Őrségi Nemzeti Park része, védett természeti terület, a Natura 2000-hálózat különleges madárvédelmi területe, illetve egyúttal az ökológiai hálózat magterülete is.

A helyi lakosok petíciót indítottak a tervezett fúrások megakadályozásáért, amit a cikk írásáig több mint 35 ezren írtak alá. Mindemellett 111 civil szervezet is kéri, hogy a Mol ne fúrjon a térségben. A társaság a busás iparűzési adóval kecsegteti Őriszentpétert, a város önkormányzata azonban szintén ellenzi a fúrást.

A MOl szerint „eljátszhatunk azzal a gondolattal, hogy máról holnapra felhagyunk a tevékenységünkkel, de akkor nem tudjuk az egyre növekvő energiaigényeket ellátni”.

A teljes riportot a Magyar Hang május 14-én megjelent 2021/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!