Hagyjuk a morált!?

Hagyjuk a morált!?

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hazugság, rágalom, inszinuáció a miniszterelnök részéről, amikor azzal vádolja ellenzékét, hogy a háború pártján áll. Ezt tette a parlament őszi ülésszakának nyitányán. Magyarországon és mindenhol máshol a jóakaratú emberek a háború ellenében, a béke mellett foglalnak állást. A háború pártján egyedül az agresszor, Putyin és a rezsimje áll, amely épp most próbálja fokozni az Ukrajnát sújtó fegyveres erőszak intenzitását.

Nem a háború vagy béke a kérdés nálunk sem; arról zajlik vita, milyen úton lehet eljutni a hőn áhított fegyvernyugvásig. Másként fogalmazva: ki mellett áll az igazság? Patetikusan hangzik, elismerem, ám ez esetben nincs helye a relativizálásnak, világosan megkülönböztethető a támadó és az áldozat, az agressziót elkövető és a honvédő háborúját vívó fél. Józan ésszel, ép erkölcsi felfogással nem lehet megkérdőjelezni, kinek van igaza, ki szorul a világ védelmére, aktív segítségére. Ezt a nyilvánvaló, „független-objektív” igazságot lúgozta ki az Országgyűlés előtt felolvasott beszédéből Orbán Viktor. Amorális, az igazságot a vélt pragmatikus előnyök maró oldatában eltüntető hozzáállása különösen meghökkentő egy magát kereszténynek valló embertől, politikustól. A kormányfőnek és propaganda médiájának egyszerűen nincsenek szavai az illiberális moszkvai nagy testvér tetteinek elítélésére, csupán Brüsszelt és a szankciókat ostorozzák reggel, délben meg este.

• A miniszterelnök hétfőn sok új, konkrét segítségről nem tudott beszámolni.
• Mostanában túl sok stratégiai tévedésen kapni a miniszterelnököt.

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 30-án megjelent, 2022/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!