Hagyma-szagtalanító szörp és kakasos nyalóka: így látta el Magyarországot édességgel a Tímár család

Hagyma-szagtalanító szörp és kakasos nyalóka: így látta el Magyarországot édességgel a Tímár család

Kakasos nyalóka

Katasztrofális robbanásról tudósított 1926. május 19-én a Nemzeti Ujság. A konzervatív lap szerint egy cukorkagyár kazánja robbant fel az Alsóerdősor utca 6. szám alatt, szilánkjai pedig négy munkást, illetve munkásnőt sebesítettek meg. Nem lehetett felhőtlenül boldog Tímár József cukorkagyáros, aki másfél évvel előtte kapta bérbe a ház pincéjét Steiner Mórtól. A lakók folyamatosan panaszkodtak a gyár elhelyezésére, de addig ennek nem volt következménye: a tíz-tizenöt munkás reggel héttől este hétig gyárthatta „az ismeretes nyalóka-cukorkákat”. (A Magyarság leírásában: „a nyalóka néven ismert cukrot.”) A házfalakat megrepesztő robbanásról a Nemzeti Ujság igen érzékletesen számolt be: „ereje olyan nagy volt, hogy a pince feletti félemeleten egy ágyban fekvő öregasszonyt kidobott az ágyából a szoba másik végébe.” A szintén konzervatív Magyarság pedig egyenesen úgy fogalmazott: „a tűzoltóság néhány héttel ezelőtt a pincehelyiséget tűzveszélyessége miatt gyári célra alkalmatlannak találta, de Timberger-Timár József, miután cégtábláját levétette, a kerületi mérnöki hivatal engedélye alapján továbbra is folytatta a veszedelmes cukorkagyártást.”

Tímár József (1893-1961) nevét ma már kevesebben ismerik, az utóbbi évtizedekben inkább a fia kapcsán emlegették őt. Január 18-án, nyolcvannégy éves korában hunyt el Tímár György kisgazda politikus, akit életében a rablóprivatizáció kíméletlen kritikusaként emlegettek.

Tímár nevéhez fűződik a kakasos nyalóka, és ő mártotta elsőként csokoládéba a szaloncukrot. Ha kíváncsi a család történetére, elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!