Halálos fenyegetések egy értelmetlen gyűlöletkampányban – Interjú Krekó Péterrel

Halálos fenyegetések egy értelmetlen gyűlöletkampányban – Interjú Krekó Péterrel

Krekó Péter (fotó: Végh László)

Félrefordította a propagandamédia Krekó Péter politikai elemző Politicónak adott karácsonyi interjújának egy mondatát, és azóta a Political Capital vezetője a kormánypárti szavazók egyik aktuális közellensége lett. Az elemző ugyanis azt mondta, hogy „az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve”. Ezt ugyanakkor Bayer Zsolt már úgy értelmezte, hogy „a mai magyarországi baloldal stratégája nem kevesebb, minthogy el kell venni az emberek kedvét a védőoltástól, ennek következtében a járvány majd tovább szedi áldozatait, és ezért a társadalom majd a kormányt fogja megbüntetni”. A politikai elemzőt kérdeztük a gyűlölethullámról.

– Kezdjük a legfontosabbal: családjával hogyan viselték, viselik a gyalázkodó támadásokat? Tart még a hullám?
– A magyar politikában – sajnos – már megszokhattuk azt, hogy aki megszólal bármilyen kérdésben, az azonnal kap hideget-meleget. Ráadásul 2008 óta elemzem a hazai szélsőjobbot, így hozzászokhattam a karcosabb állampolgári üzenetekhez is, de ez a mostani hullám erősebb volt a megszokottnál. Bayer Zsolt hergelése betalált az elkötelezett híveknél, ráadásul a miniszterelnök is legonoszozott, és kormánytagok beszéltek a „Krekó-stratégiáról”. Így volt és van valós kockázata a gyűlölethullámnak. Ezért is vállaltam azt életemben először, hogy nyilvánosan beszélek az engem és a családomat ért a halálos fenyegetésekről. A jelentős médiafigyelem egyébként segít a helyzeten túljutni. 

Úgy gondolom, erős aránytévesztés a rám pazarolt energia. Ha az a céljuk ezzel, hogy megfélemlítsenek, nem lesznek túl sikeresek, továbbra is meg fogok szólalni. Jó hír az is, hogy a gyűlöletkeltő-gépezetnek már nem olyan jó a hatásfoka, mint régebben. Ettől még persze benne van a pakliban, hogy lehet néhány ember, aki komolyan veszi és kész az erőszakra, mint ahogy ez Amerikában is történt. Nem lehet állandóan a tűzzel játszani, mert egyszer belobban, és ez senkinek sem lesz jó.

– Mit gondol, szándékosan értették félre a Politicónak adott nyilatkozatát, és építettek rá egy jól megtervezett lejárató sajtókampányt, vagy félreértésből indult be a kormány propaganda-gépezete a „Krekó-stratégiát” kárhoztatva?
– Ha csak a Google-fordítóval fordítják le magyarra az ominózus mondatot, abból is kiderül, hogy azt mondtam: ha aláássa az emberek hajlandóságát az oltásra, Orbánnak viselnie kell a politikai következményeket. Szerintem teljesen szándékosan magyarázták félre a szavaimat – három hete pereket nyertem több kormánylap ellen, revansot akartak venni. És van benne bűnbakkeresés is, hiszen valakinek hibásnak kell lennie amiatt, hogy embereknek elveszett a bizalma az oltásokban.

– Figyeli a pro és kontra aláírásgyűjtés állását? Amikor beszélgetünk, a Citizengón a Bayer Zsolt által kezdeményezett petíciót hat nap alatt 21 ezren írták alá, az ahang (itt hangsúlyoznám, hogy ők a Magyar Hangtól független civil szervezet, lapunk alapítása előtt léteztek) ön mellett kiálló szolidaritási nyilatkozatát egy nap alatt 11 ezren szignózták. Mit gondol ezekről a kezdeményezésekről?
– A Citizengó egy komolytalan platform – ha jól emlékszem, hatszázezer aláírást kapott egy olyan kardinális kérdés, hogy ne lehessen leszbikus a Jégvarázs Elzája. Kocsis Máté egy blogposztban népszerűsítette az ellenem folyó aláírásgyűjtést, és egy rajongó odakommentelte, hogy ő már háromszor aláírta. Ha húszmillió aláírást gyűjtenek ellenem, aktivizálva az orosz trollokat, az sem jelent semmit. A Szabad a Hang petíciójáról én nem tudtam, de jól esik. Az ő morális sztenderdjeik sokkal komolyabb alapokon vannak.

– Mi lehet a célja a lejárató-kampánynak?
– Szerintem végtelenül értelmetlen ez az egész – rám pazaroltak vagy kétszáz médiamegjelenést ahelyett, hogy próbálnák a vakcinaellenességet tompítani. Nincs jelenleg Magyarországon oltásellenes párt, a kormány végre hangsúlyozhatná a teljes egységet ebben a kérdésben. Én politikai elemző vagyok, nem indulok választásokon, luxus ennyi lőszert kilőni rám. Talán kellett egy bűnbak a kormány által elkövetett szakpolitikai hibák miatt és engem találtak alkalmasnak erre a feladatra. Abszurd helyzet ez – egy egészségügyi válság kellős közepén még a miniszterelnök is velem foglalkozik. Ott van azonban mögötte a független hangok elhallgattatásának szándéka.