Halálos lehet a nyár a fronton

Halálos lehet a nyár a fronton

Szlovjanszk rakétatámadás után, tüzérségi ostrom előtt (Fotó: Reuters/Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas)

Az ukrán Donbasz áll, határozottan áll – így összegezte a hét elején a katonai helyzetet Volodimir Zelenszkij, és azt is elárulta, hogy az Oroszországgal folytatott béketárgyalások mostanra teljesen lenullázódtak. Az ukrán elnök szerint rendkívül súlyos összecsapások zajlanak Szjevjerodoneckben , és nagyon fenyegető helyzet alakult ki Zaporizzsja térségében is, amelynek egyes részeit Oroszország már elfoglalta. Sajnos egyre valószínűbb, hogy az elkövetkezendő hetekben az ukrajnai háború még véresebb szakaszába érkezhet. Jelenleg ugyanis egyik félnek sem érdeke a fegyverszünet vagy a békekötés, mert az elkövetkező hónapoktól várják az igazi katonai áttörést.

Taktikát váltottak az oroszok

Ha a harcok pillanatnyi állását nézzük, hol az egyik, hol a másik fél oldalára billen a mérleg nyelve, ha azonban az összképet nézzük, egyértelműen Oroszország áll jobban, Moszkva ugyanis mostanra taktikát váltott: míg a kezdetben – villámháborúban bízva – a légideszantos akcióktól és a menetoszlopban vonuló harckocsik gyors előrenyomulásától reméltek sikereket, addig mostanra teret nyert a szisztematikus, felmorzsoló taktika.

• Mire lesz képes az orosz légierő?
• Mi várható az elkövetkező hetekben?
• Melyik fél bírhatja tovább?

A teljes cikket a Magyar Hang június 10-én megjelent, 2022/24. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!