Hatos Pál a bolsevik hatalomátvételről: Furcsa forradalom volt

Hatos Pál a bolsevik hatalomátvételről: Furcsa forradalom volt

Hatos Pál (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A magyar állam szétesése a vesztes első világháború másnapján kezdődött, ez a nemzeti szégyennek az a mélysége, amit elképzelni nem lehetett. A bolsevikokat a körülmények összejátszása segítette hatalomba – mondta a lapunknak adott interjúban Hatos Pál történész, akinek Rosszfiúk világforradalma című könyve az 1919-es magyarországi Tanácsköztársaság történetéről, szereplőiről és mindennapjairól ad átfogó képet.

Hatos Pál beszélt arról is, hogy mintha az elmúlt száz év magyar történelmének képei, nevei nem ugyanannak a nemzetnek a történetét mesélnék el. – A múltunkkal való szembenézés csak akkor lehet teljes, ha belátjuk, hogy a nemzeti történelem családfájáról nem radírozhatjuk ki a rosszfiúkat sem – mondta.

• A közéletet figyelve úgy tűnik, hogy az emlékezetpolitika örvényébe került eseményeknél gyakran nagyobb súllyal esik a latba a közéleti, közpolitikai megszólalók álláspontja, mint a történészeké. Van-e feladata ezekkel a jelenségekkel a történésznek?
• Azért is polarizált a társadalmi emlékezet, mert nem értjük, hogy lehet olyan sok az ellentmondás a történésekben?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang június 4-én megjelent, 2021/23. számában, annak is az Időgép mellékletében olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!