Hatvanezer megóvott élet

Hatvanezer megóvott élet

Reggeli közlekedők Londonban július 19-én (Fotó: REUTERS/Henry Nicholls)

Vajon zajos siker vagy a múltbéli hibák újabb katasztrófát előkészítő megismétlése a jelenlegi brit járványkezelés? Angliában annak ellenére oldottak fel szinte minden belföldi korlátozást, hogy az esetszámok újra magasra hágtak. Viszont a súlyos megbetegedések száma és a halálozás messze nem olyan magas, mint a korábbi hullámok idején. Bármit is hoz a jövő, az biztos, hogy a vakcinák (jelenleg) teszik a dolgukat.

Szerte a világon felvetődik, hogy milyen szakmákban lehet univerzálisan előírni a kötelező oltást. Magyarországon mostantól csak teljesen vakcinált dolgozók vehetnek részt az egészségügyi betegellátásban, és egyes ipari szervezetek felvetik, hogy a munkáltató más munkahelyeken is kapjon lehetőséget megkövetelni az alkalmazottaktól az oltottságot. A felsőoktatás, mint a járvány szempontjából kritikus jelentőségű üzem, azonban itthon még kevés figyelmet kapott. Pedig alig egy hónap van a tanév kezdetéig, így alig van idő arra, hogy egy esetleges kötelező oltást előíró döntés után a hallgatók védetten érkezzenek a kampuszokra.

Az angol egyetemeken valószínűleg csak a beoltott hallgatók kezdhetik meg a tanulmányaikat ősszel – legalábbis ezt valószínűsítette a minap a BBC-nek Dominic Raab külügyminiszter, ami nyilvánvalóan vonatkozni fog az angol egyetemeken tanuló külföldi hallgatókra is (itt különbséget kell tenni Anglia, illetve az Egyesült Királyság egyéb tagállamai között, mert erről saját hatáskörben dönt mindegyik). A rendelkezésről csak szeptemberben lesz végső döntés.

• Miért jó kísérleti terep Anglia?
• A becslések szerint az oltások nélkül milyen esetszámok és halálozási számok lennének?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 6-án megjelent 2021/32. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!