Hogyan lehet megélni egy átlagos pedagógusfizetésből?

Hogyan lehet megélni egy átlagos pedagógusfizetésből?

Szabó-Szontágh Lúcia (Forrás: Szabó-Szontágh Lúcia)

Hogyan lehet kijönni fiatal pedagógusként a havi fizetésből? Tudjuk, nehezen. Ám mit jelent ez valójában a hétköznapokban? Jut pénz gyümölcsre, baráti összejövetelre, mozira? Ki lehet fizetni belőle a váratlanul meghibásodott kazánt? És hogy jön ide a szolidaritás?

Februárban egyhavi tanári fizetésből fogok megélni – tette közzé Szabó-Szontágh Lúcia Facebook-oldalán január utolsó napján. „Meg fogom osztani mindennap teljesen transzparensen, minden forintot elszámolva, hogy mikor, mire, mennyit költöttem, ki mire hívott meg, mi volt nekem ingyen, és pontosan mennyi pénzem van még a hónap végéig”– írta. Lúcia kiszámolta, ha annak idején a pedagóguspályát választja, azóta tíz év munkaviszonya lenne – ami a bértábla szerint nettó 260 180 forint fizetést jelentene havonta. Mint mondja, a tanári pálya mindig is közel állt hozzá, gimnazistaként pedagógusnak készült, ám szülei lebeszélték róla. Mondván, abból nem lehet rendesen megélni. Lúcia így közgazdász és szociológus lett, ám idővel mégis visszakanyarodott az oktatás felé: ha nem is a közoktatásban, de magániskolában nyelvet tanít, improvizációs és készségfejlesztő trénerként dolgozik.

S hogy miért kezdett bele ebbe a figyelemfelhívó akcióba? – Februárban volt egy éve, hogy a pedagógusok elkezdtek sztrájkolni, ám az utóbbi időben mintha kevesebb szó esne a követeléseik fontosságáról. Már az év elejétől azon gondolkodtam, én mivel járulhatnék hozzá ahhoz, hogy ne halkuljon el ez a téma. Az oktatás számos gondjáról beszélünk, de mintha a pedagógusbér csak egy mellékes szál lenne a követelések között. Holott, ha ennyi pénzből nem lehet megélni, akkor mind többen hagyják el a pályát, és a fiatalok sem fognak tanárnak menni. Így aztán hiába nagy gond az iskola málló vakolata vagy az elavult tanterv, ha nem lesz, aki tanítson, akkor minden más kérdés háttérbe szorul – magyarázza.

Február 1-jén indult Lúcia kihívása #ígyélnékhatanárlennék címszó alatt.

• Milyen kritikákat kapott az ötlete nyomán? Mivel szerelte le ezeket?
• 
Mi jelentette a mélypontot?
• 
Mire mennyit költött Lúcia a kihívás hónapjában?
• 
Tudott-e félretenni a váratlan kiadásokra?
• 
Milyen visszajelzéseket kapott a pedagógusoktól?
• 
Mit gondol, mi lehetne az egyetlen esély az autokrata rendszerrel szemben?

A teljes cikket a Magyar Hang március 24-én megjelent, 2023/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!