Hazaszeretet, hitelesen

Hazaszeretet, hitelesen

A tizenötödik a Madách színház színpadán (Forrás: Madách Színház/Facebook)

Tizenkét esztendeje, sőt régebben hallgatjuk, hogy kellene végre egy jó magyar történelmi film, elvégre minden ünnepen Várkonyi Zoltánhoz kell visszanyúlni – ami persze valójában legtöbbször Jókai Mórt jelenti. Azt a Jókait, akiről nemrégiben parázs vita kerekedett, egyesek szerint nem is jó író, mások szerint sematikus a nőábrázolás Az arany emberben.

Az tény, hogy az első Orbán-kormány alatt nagyvonalú állami támogatással elkészült A Hídember. Bereményi Géza személyében olyan alkotó állt mögötte, aki évekig élt lélekben együtt Széchenyi Istvánnal, ráadásul valódi művész, úgyhogy nem tűri a hazugságot. Ez aztán meg is látszott a filmen: sok szempontból megkarcolta, sőt sértette a magyar nemzeti büszkeséget, különösen azzal, hogy igazul ábrázolta Kossuth Lajost. Nem is lett a nézők szíve csücske.

Az elmúlt 12 évben számtalanszor elhangzott a felszólítás („író elvtársak, írjatok remekműveket”), de valahogy mindenkinek inába szállt a bátorsága. Nem csoda, hiszen a lehetetlent kellene abszolválni: egyszerre kellene kiszolgálni a burjánzó Fidesz-magyar felsőbbségtudatot, ugyanakkor valamelyest mégiscsak illenék igazat mondani, elvégre a szerzők nevével örökre össze fog fonódni egy nagy és drága kosztümös mozgókép. Eleddig nem is találtatott komolyan vehető alkotó erre a salto mortaléra.

 

Más világ a színpad. Kisebb a költségvetés, mások a léptékek. Máshogyan lehet megfogni a témát, más eszközökkel lehet becserkészni a vadat. Márpedig a vad nemes. A feladat szép, a kihívás emberhez méltó. Mondjunk érvényeset a hazaszeretetről! Meskó Zsolt rá mert lépni az ingoványra. És talált járható ösvényt. Nem lett szirupos, nem lett bombasztikus. Nem lett giccs. Olyan sztorit, szövegkönyvet rakott le az asztalra, amelyhez Derzsi György bátran hozzátehetett abszolúte mai zenei stílusokat. Az eredmény unikális: egy musical, amelynek témája egy 173 évvel ezelőtti per. Mai műfaj, rég befejezett történet – vagy mégsem?

A teljes cikket a Magyar Hang május 20-án megjelent, 2022/21. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!