Heti hatvan óra munka éhbérért

Heti hatvan óra munka éhbérért

Képünk illusztráció! Egészségügyi dolgozók (Fotó: Pixabay)

A többlépcsős, 72 százalékos béremelés ellenére sem fogja elérni a ciklus végére a nemzetgazdasági átlagot az egészségügyi szakdolgozók fizetése. A 25 éven aluliak szja-mentessége révén ráadásul tovább nő a bérfeszültség: egy kezdő ápoló annyit fog hazavinni, mint aki már harminc éve a pályán van.

Csak reformot ne, ez a jelszavam. Semmilyen egészségügyi átalakítás vagy reform nem lesz. Átszervezésre nincs szükség – mondta Orbán Viktor a június 10-ei kormányinfón egy újságírói kérdésre reagálva, amely az Országos Kórházi Főigazgatóságtól néhány nappal korábban kiszivárgott kórháziágy-leépítési terveket firtatta. A miniszterelnök megjegyezte, az egészből „nem lesz semmi”.

A szakma szerint ugyanakkor, ahogy arról múlt heti számunkban hírt adtunk, égető szükség lenne az OKFŐ tervezetéből is kiolvasható célok – az aktív ágyak számának csökkentése az alap- és járóbeteg-ellátás felfejlesztése mellett – megvalósítására, hiszen a jelenleginél gazdaságosabban és hatékonyabban lehetne gyógyítani, ráadásul kevesebb szakemberrel.

Arról, hogy milyen nagy a baj, nemcsak az évről évre közel százmilliárdosra duzzadó kórházi adósságállomány és a pocsék egészségügyi mutatóink árulkodnak, hanem az is, hogy tömegesen hagynák el a közellátást az egészségügyi szakdolgozók, akik már így is kevesen vannak.

• Pontosan milyen összegekről is van szó?
• Mit mond a helyzetről a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke?
• Mit mutatnak az egészségügyi dolgozókat érintő felmérések?

A teljes cikket a Magyar Hang június 25-én megjelent 2021/26. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!