Hirtelen meghalt az ivermektin legnagyobb influenszere

Hirtelen meghalt az ivermektin legnagyobb influenszere

Ivermectin gyógyszereket tartalmazó tabletták (Fotó: AFP via Europress/Soumyabrata Roy)

Lapuk is számtalanszor (például itt, itt, itt és itt) írt már az ivermektin nevű lóféreghajtó szerről, amiről egyesek azt állították, hogy megvéd a covid ellen, és hiszékeny emberekből álló szekta épült ki köré, akik minden észérv és kérlelés dacára is marékszám szedték-szedik a szert. Holott az ivermektin egyértelműen hatástalan a covid ellen (sem megelőzésre, sem gyógyításra nem jó), ellenben teljesen bizonytalan, hogy milyen mellékhatásokat okoz az emberi szervezetben. 

Most hirtelen meghalt az ivermektin egyik legtöbb követővel rendelkező és legártalmasabb prófétája, Danny Lemoi, a hívei pedig elkezdtek rettegni, hogy talán maga az ivermektin végzett vele, és mivel ők is kilószámra falták a lóféreghajtót, talán ők is veszélyben vannak. Ez egyelőre nem egyértelmű, ugyanakkor talán ideje lenne abbahagyni ezt az őrültséget.

Az ivermektinhívők majdnem olyan elvakult közösséget alkottak a covid idején, mint a járvány- és oltástagadók, bár szerencsére kevesebben voltak náluk. Ennek ellenére Magyarországon is feltűnést keltettek, amikor egy jelentős követettségű Facebook-csoportban, majd a már lecserélődött emberek által készített Indexen is olyan minden alapot nélkülöző híresztelések jelentek meg, miszerint a lóféreghajtó szer megelőzi/gyógyítja (mikor melyik) a koronavírusbetegséget.

Mi az az ivermektin?

Az ivermektinről már a járvány kezdetén felmerült, hogy a kínai koronavírus egyik ellenszere lehet – írtuk korábbi cikkünkben. A gyógyszert féregellenes szerként használják, és a laboratóriumi kísérletekben úgy tűnt, hogy lehet koronavírus-ellenes aktivitása is. A probléma akkor jelentkezett, amikor megpróbálták a hatásosnak bizonyuló hatóanyag-mennyiséget felszorozni olyannyira, hogy az a klinikai gyakorlatban, embereken is alkalmazható legyen. Ebből a kutatók nagy többsége szerint az jött ki, hogy lehetetlenség biztonságosan annyi hatóanyagot az ember szervezetébe juttatni, ami eséllyel hatna a vírusra. 

Kezdetben tehát jó ötletnek tűnt az ivermektin, de kiderült, hogy vakvágány. De persze maradt egy hangos kisebbség, amely szerint megint el akarnak rejteni az emberiség elől egy csodaszert és beindultak az összeesküvés-elméletek is. Vannak orvosok Magyarországon is, akik konkrét gyógyszerezési protokollt is összeállítottak, amelyben az ivermektin mellett több más, különböző hatású gyógyszer is szerepel. Mindezt úgy, hogy a világ komolyan vehető egészségügyi és gyógyszerhatóságai mindenhol elhatárolódnak az ivermektintől.

Ki (volt) Danny Lemoi?

Lemoi egy ötven éves amerikai (Rhode Island-i) nehézgépkezelő volt, aki semmi másról nem volt híres, minthogy úgy érezte magáról, hogy megvilágosodott, és marékszámra habzsolta az ivermektint. Ez még csak a saját és a családja számára lett volna probléma, de egészen népszerű, 140 ezer követővel rendelkező Telegram-csatornáján is hirdette az igét. Például a halála napján ez volt az utolsó üzenete a híveknek: „Boldog pénteket nektek, mérgező lópasztát evő túlélőknek!!!”. Néhány óra múlva meghalt. 

A Telegram-csatorna adminisztrátorai azt írták, hogy Lemoi szívnagyobbodásban szenvedett, bár tavaly volt kardiológiai vizsgálaton, de az akkori eredmények nem adtak okot az aggodalomra. A nehézgépkezelő azon kevesek közé tartozott, akik nem a covid hatására váltak ivermektinfogyasztókká, hanem már 2012 óta szedte a szert. A Lyme-kór ellen kezdte szedni az ivermektint, és úgy érezte, hogy a lóféreghajtó valósággal „regenerálta” a szívizmait, ahogy erről egy tavalyi podcastjában mesélt.

Az ivermektin állatokban sem mentes mellékhatásoktól. A leírások szerint az állatorvosi gyakorlatban előfordulnak rohamok, kóma, tüdőproblémák és szívproblémák is a szer hatására. Lemoi halála után számos követője már be merte vallani, hogy több mellékhatást ők is érzékeltek magukon, és most (érthető módon) maguk is aggódnak, hogy meghalhatnak a több száz kilós lovak és tehenek számára fejlesztett féreghajtótól. Igazuk van, ez nem kizárható. Lemoi csatornájának adminisztrátorai természetesen nem ismerik el, hogy az ivermektinnek bármi köze lenne a halálához, szerintük a családban előfordult szívbetegségek és a stressz okozták a férfi korai elhunytát.

Mire (nem) jó még az ivermektin?

A követők egy része nemcsak a covid ellen, de gyakorlatilag mindenféle betegségre – természetesen a rákra is, de emellett a depresszióra, az autizmusra vagy petefészekcisztára is – ivermektint szedett vagy adott másnak. Ráadásul Lemoi (akinek tehát semmiféle egészségügyi végzettsége nem volt, a gimnázium után már nem tanult tovább) gyerekek számára is „kidolgozott” ivermektinadagolási protokollokat.

Ahogy a halála után tüzetesebben is megvizsgálták Danny Lemoi cseppet sem áldásos tevékenységét, kiderült, hogy a szakértelme korántsem korlátozódott a covidra. Idén februárban például arra biztatta a rákban szenvedő követőit, hogy naponta egyenek meg harminc sárgabarackmagbelet, és ettől „visszanyerhetik orvosi szabadságukat” és meggyógyulhatnak. Na most a sárgabarackmag, ha lehet, még veszélyesebb, mint az ivermektin, mert a benne lévő amigdalin cianiddá bomlik el, ami közismert méreg. Szélsőséges esetben halálos lehet.

Ha azt hinnénk, hogy Lemoi halála észhez téríti a megtévesztett szerencsétleneket, akkor persze nagyot tévedünk. A csatornája egyik követője így reagált a halálhírére: „Senki sem tud meggyőzni engem, hogy az ivermektin miatt halt meg. Azért halt meg, mert az elhibázott nyugati orvoslásunk csak a profittal törődik, és nem gyógyítja az embereket.”

Címkék: covid, ivermektin