Hodász András: Elegendő néhány embert befenyíteni

Hodász András: Elegendő néhány embert befenyíteni

Hodász András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A hazai egyházi hierarchia nem mer konfliktusokat vállalni a hatalommal. A konfliktuskerüléstől viszont a konfliktus nem múlik el, hanem máshol jelentkezik – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Hodász András. A volt plébános kitért arra is, hogy a kormánykritikus papok hallgatnak, mert a diktatúrákban és a féldiktatúrákban elegendő néhány embert befenyíteni ahhoz, hogy a többiek meghúzzák magukat. – Láthatták, hogy mit kapok én, a kormányzatot kritizálva hogyan viszem vásárra a bőrömet – mondta.

Hodász András nyíltan beszélt a papságból fakadó élet nehézségeiről is. Itt említette, hogy „a kirakatban kell élnie”. A papnak a hittel, az egyházzal való kapcsolata a munkájához szükséges legalapvetőbb erőforrás, ha a hitében vagy az egyházzal való kapcsolatában beáll a törés, akkor az egzisztenciális krízissel jár. Egy laikus hívő mondhatja, hogy most nem tud imádkozni, nem érzi jól magát a misén, keresi az Istent, de a papnak hasonló lelki helyzetben is be kell mutatnia a misét, hirdetnie kell Isten szeretetét, akkor is, ha azt az adott pillanatban egyáltalán nem érzi.

• Ha egy pap depressziós lesz, annak lehet-e a hivatásához kapcsolódó speciális oka?
• Milyen lépések vezettek a papi pálya elhagyásához?
• Nem tartott attól, hogy a szokatlan, bizalmas dolgokkal kapcsolatos nyíltság miatt belesodródhat a „papceleb” szerepébe?
• A „Ne lopj!” és a „Mások tulajdonát ne kívánd!” parancsot hogyan lehet értelmezni annak fényében, hogy a kormány rendelkezése alapján az egyházak ingyen birtokukba vehetik az általuk üzemeltetett, ám önkormányzati tulajdonú intézményeket?
• Van visszaút a papi hivatáshoz?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 5-én megjelent, 2023/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Hodász András