Hogy kerül a kétfarkú kutyák fodormentája a Bodrogközbe?

Hogy kerül a kétfarkú kutyák fodormentája a Bodrogközbe?

Palántaültetés a vissi közösségi ház udvarán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Kék és zöld lufikat fúj be a szél Viss egy frissen ültetett veteményesébe, az egyikért Joker, a másikért két Pókember is szalad. A Bodrogköz mélyén megbúvó, hatszáz fős zsákközségben épp gyermeknapot tartanak, amelynek része az arcfestés, így a „rajzfilm figurák” felbukkanása nem meglepő. A gyerekek mozgása már sokkal érdekesebb: nem trappolnak keresztül a frissen ültetett paradicsom-, paprika-, retekpalántákon, úgy szökdécselnek sorról sorra, hogy folyamatosan a lábuk elé néznek. Annyira óvatosak, hogy a léggömbök el-elszállnak, de növényre nem lépnek egyszer sem. Furcsa is lenne, ha nem vigyáznának, elvégre pár órával korábban ők maguk ültették el őket.

*

Az egykori jegyzői és tanítói szolgálati lakás udvarán nemcsak a léggömbök szállnak, hanem a bográcsban rotyogó pincepörkölt illata is. A séf Tóth Ákos, az Age Of Hope alapítója, jókora fakanállal a kezében meséli el, miként is kerültek vissi közösségi házukba, a „Base of Hope”-ra, azaz a Remény  Bázisára.

– Kicsit olyanok vagyunk, mint a Harcosok klubja: ha valahol valami jó dolog történik, mi is szeretnénk ott lenni – kezd bele. A „jó dolog” esetükben azt jelenti, hogy olyan támogatókra bukkannak, akik tudnak segíteni abban, hogy az alapítvány adományai biztosan eljussanak az általuk csak „négy H-s”-ként emlegetett falvakba, azaz a „hihetetlenül halmozottan hátrányos helyzetű” településen élő gyerekekhez is. Visst a civilben masszőrként dolgozó koordinátor „két H-s” faluként írja le, de gyorsan hozzáteszi, hogy itt mindenki annyira nyitottan fogadta őket, hogy úgy érezték: kutya kötelességük jelen lenni a településen, és támogatni a helyieket akár önkéntessel, akár eszközzel, programokkal.

Az Age Of Hope támogatói kampányt indított Our wish – A mi Vissünk címén annak reményében, hogy a bodrogközi település gyerekeit is be tudják vonni a Balatonnál és Budapesten szervezett, élménypedagógiai táborukba. A táborztatás költségeihez itt lehet hozzájárulni.

A teljes cikket a Magyar Hang május 28-án megjelent 2021/22. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!