Gigantikus méreteket ölt a hazai akkumulátorgyártás

Gigantikus méreteket ölt a hazai akkumulátorgyártás

A gödi Samsung akkumulátorgyár (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A baloldal a multik, a kormány az emberek oldalán áll – írta Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök november 20-án. Egy héttel korábban indult el a „Magyarország zöld úton jár” című új nemzeti konzultáció, amelyben a lakosság véleményét kérik ki a környezetvédelemről. A két esemény első látásra talán csak véletlenszerűen keveredett egymás mellé, van azonban közös metszetük: a gigantikus méreteket öltő hazai akkumulátorgyártás. A gombamód szaporodó óriás üzemek működése és a nemzetközi nagyvállalatokat minden lehetséges eszközzel támogató magyar kormány hozzáállása különös fénytörésbe helyezi a lakosság és a környezet fennen hirdetett védelmét.

– Magyarország azt a célt tűzte ki, hogy Európa második legnagyobb akkumulátorgyártója legyen – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter október végén egy a fenntartható technológiáról szóló csúcstalálkozón. Az elmúlt években több mint egy tucat távol-keleti cég beruházása valósult meg itthon, az egymás után épülő gyáróriások jelzik: a kormány komolyan gondolja, hogy akkumulátor-nagyhatalommá teszi az országot. 

• Hogyan nyúlt át a kormány az önkormányzatok feje felett?
• Miért aggasztja a helyi lakosokat a gyárak jelenléte?
• Valóban veszélybe kerülhet a Dunakanyar a Samsung hatalmas üzeme miatt?
• Munkahelyeket teremtenek, vagy vendégmunkásokat vonzanak hazánkba az akkumulátorgyárak?
• Hogy kerül a képbe Mészáros Lőrinc? 

A teljes cikket a Magyar Hang december 30-án megjelent újévi, 2022/1. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!