Hogy szép legyen az évad vége

Hogy szép legyen az évad vége

Fotó: Unsplash/Gwen King

Az intézmények kiemelt felelőssége a biztonságos színházlátogatás megteremtése, erre pedig véleményünk szerint megfelelő felkészülési időt kell hagyni – erről beszélt a Magyar Hangnak Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója azután, hogy a teátrumok is megnyithattak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt. Mácsai Pál pedig azt fejtette ki, hogy ők nem csak szorgalmazzák munkatársaiknál az oltást, hanem megfelelő időpontban ellenanyagszintet is mérnek mindenkinél. Több színházat is megkerestünk, hogy megtudjuk, élnek-e a nyitás lehetőségével.

Emlékezetes, a soron kívül felszabadított Pfizer-oltásoknak köszönhetően múlt szombatra meglett a kívánt 4 millió beoltott, így nincs akadálya, hogy újrainduljon a kulturális élet egy része. Az erről szóló kormányrendelet szerint a kulturális intézményeket a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek látogathatják, számukra a zárt térben sem kötelező a maszk viselése, és ugyancsak elhagyhatják a maszkot a velük lévő 18 évnél fiatalabbak is. Nekik ráadásul még védettségi igazolványt sem kell felmutatniuk. Ez utóbbi felvet kérdéseket, hiszen – mint arra a szakértők ismételten figyelmeztetnek – a kiskorúak ugyanúgy terjeszthetik a fertőzést, mint a felnőttek, így a maszk nélkülözése meglehetősen kockázatosnak tűnik.

Nem egyértelmű a színházi dolgozók és a színészek helyzete sem. A közönség egy része védettségi igazolvánnyal rendelkezik, egymást tehát ideális esetben nem veszélyeztetik, ám az egyes intézmények alkalmazottai számára nem írható elő a védőoltás, így a közönséget fogadó személyzet, valamint a színpadra lépő művészek nem feltétlenül védettek a vírustól. Ez a saját, és a nézők egészsége szempontjából sem a legbiztonságosabb, ráadásul a kormányrendelet sem oszlatja el a kételyeket.

Ezekről is olvashat még a cikkben:
• Megszólal Máté Gábor, Mácsai Pál, Rudolf Péter, Béres Attila, és kiderülnek a Nemzeti Színház tervei
• A színházigazgatók lassan hozzászoknak, hogy a saját iránytűjükben bízva kell haladniuk
• Egyetlen néző sem jönne szívesen színházba, ha a legcsekélyebb esély is van arra, hogy megfertőződhet

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!