Hogyan (ne) küzdjünk a szárazság ellen?

Hogyan (ne) küzdjünk a szárazság ellen?

A francia csendőrség őrizetbe vett egy tüntetőt a „vízügyi terv” elleni tiltakozása közben a francia Alpokban lévő Savines-le-Lac-ban, 2023. március 30-án (Fotó: AFP via Europress/Nicolas Tucat)

Gyilkossági kísérlet miatt tesznek feljelentést egy víztározó elleni tüntető szülei Franciaországban – közölte a héten a Le Parisien. A 32 éves toulouse-i férfi szombaton szenvedett súlyos fejsérülést egy Deux-Sèvres-ben tartott demonstráción. A gyanú szerint a hatóságok megkérdőjelezhető módon léptek fel a tüntetőkkel szemben. Szombaton több mint harmincezren tiltakoztak a víztározók ellen, amelyekben aszályos időkben tárolnák a földből szivattyúzott vizet. Gérald Darmanin belügyminiszter a tiltakozókat korábban ökoterrorizmussal vádolta, Elisabeth Borne miniszterelnök pedig most elviselhetetlen erőszakhullámot emlegetett.

,A tiltakozók úgy látják, semmi értelme a jelen körülmények között az altalajból kivonni a vízkészletet, kitéve azt párolgásnak és szennyeződésnek is. Szerintük ezekkel a tározókkal a vizes ökoszisztémának okoznak jelentős károkat.

Pedig, ahogy a Le Monde is írja cikkében, előzetesen úgy tűnhetett, hogy a víztározók jelentik majd a választ a problémára. A víztározók pártolói pedig úgy vélik, nincs is praktikusabb, mint összegyűjteni a vizet télen, amikor még több is van, mint kellene, hogy azt fel lehessen használni a mostanában egyre szárazabb nyarakon. Főként az ország délnyugati részén tervezik is már a mesterséges tavakat, a vízügyi hivatalok nagyjából hetven százalékot közpénzből finanszíroznak. A Deux-Sèvres-i Sainte Soline-ban tervezik az egyik legnagyobb, több mint tíz hektáron elterülő létesítményt, amelyet nyolc méter magas fallal vennének körül, össztérfogata pedig 720 ezer köbméter.

• Milyen problémák lehetnek a megavíztározókkal?
• Mihez kezdjünk elegendő téli csapadék nélkül?
• Milyen károkat okozhatnak a medencék az ökoszisztémának?