Horváth Péter: Egységes a pedagógustársadalom álláspontja

Horváth Péter: Egységes a pedagógustársadalom álláspontja

Horváth Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

– A hosszabb ideje felmerülő problémákban egységes a pedagógustársadalom álláspontja. Mindenki azt gondolja, hogy a mostani alacsony bérek és az aránytalanul nagy munkaterhelés tarthatatlanok. Ezekben a kérdésekben nincsen „bal- és jobboldali” vagy „fiatal és idős” pedagógus, mindenki látja, hogy valamit tenni kell – erről beszélt Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója a Magyar Hangnak adott interjúban. 

Elmondta, nem tudja, hogy a tiltakozások hogyan hozhatnának áttörést, de „az látszik, hogy a mostani helyzet sok mindenkit izgat, aki döntéshozó pozícióban van”. Hogy korrektül kommunikál-e a kormány, arra úgy válaszolt: az emberek a sporteseményeken mindig a gyengébbnek drukkolnak. – Ezért jó, ha az erősebb tárgyalópartner tesz gesztusokat, és nem az erő pozíciójából nyilvánul meg, hanem mutat hajlandóságot a másik meghallgatására. Ha úgy beszél, mintha komolyan venné a problémát. Ez nem mindig tűnik így a kormány kommunikációjából – tette hozzá.

• Vajon bárkit is a pályán tart-e az ígéret, hogy majd három év múlva jobb lesz?
• Szolidáris-e a Nemzeti Pedagógus Kar a kirúgott tanárokkal? És egyáltalán hogyan látja, mi a pedagóguskar szerepe a mostani helyzetben?
• Mit gondol arról, mikor a kormánypárti Bencsik András azt nyilatkozza, a pedagógusi pályát „ellepte a söpredék”?
• Mennyire gördülékeny a fűtés az iskolákban?

A teljes cikket a Magyar Hang december 16-án megjelent, 2022/51. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!