Húszezer

Húszezer

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával beoltanak egy idős nőt a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 29-én (Fotó: MTI/Vajda János)

A héten szomorú lélektani határt léptünk át: immár húszezer fölé emelkedett a koronavírus magyarországi áldozatainak száma, emellett az adat mellett pedig nehéz szó nélkül elmenni. Húszezer honfitársunk elvesztése önmagában is tragédia, s még inkább tragikussá teszi az a tény, hogy világszinten immár dobogósak vagyunk a népességarányos halálozások számában. (Ez a globális járványhelyzet alakulásával bizonyára változni fog, de így is sikerült azoknak az országoknak a szűk mezőnyébe kerülnünk, amelyek megjárták ezt a korántsem dicsőséges dobogót.) S bár ma még nem tudhatjuk, hogy ennek milyen politikai következményei lesznek – ha lesznek egyáltalán –, az már most jól látszik, hogyan rendezi át ez a rendkívül kedvezőtlen adat a frontvonalakat abban a kommunikációs számháborúban, amelyet a Fidesz a koronavírus-járvány kapcsán folytat.

Miután Közép-Európa viszonylag szerencsésen vészelte át a járvány első hullámát, a kormány egy ideig az áldozatok alacsony arányát tekintette (siker)kommunikációja sarokkövének. Szeptember elején Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy nem a megbetegedések, hanem a halálozások számát kell figyelni, és ebben kell mérni a védekezés sikerét, a kormányközeli sajtó pedig előszeretettel citálta a legkedvezőtlenebb nemzetközi – különösen nyugat-európai – adatokat. A cél nyilvánvalóan annak demonstrálása volt, mennyivel jobban teljesít Magyarország a hanyatló Nyugatnál (gondosan kifelejtve ebből az Egyesült Államokat, hiszen ott akkortájt még Donald Trump kezelte – félre – a járványt). A mortalitási görbe őszi meredek felívelése azonban hamar tarthatatlanná tette ezt az irányvonalat. A halálozások üteme ráadásul azóta is csak fokozódik: míg az ezredik halálesetre októberben került sor, addig a tízezredikre januárban, a húszezredikre pedig már márciusban.

A teljes elemzésben erről is olvashat:
– „Nem véletlen a kormányzat azon igyekezete, hogy minél kézzelfoghatóbb számokat szegezzen szembe a nyugtalanító adatokkal”
– „Már most is számos jel utal arra, hogy súlyos hibát követ el, aki a hiteles és megbízható járványügyi tájékoztatást feláldozza a népszerűség oltárán”

A teljes cikket a Magyar Hang április 1-jén megjelent 2021/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!