Igazi rezsivédelmet adhat az energiaközösség

Igazi rezsivédelmet adhat az energiaközösség

Napelemek egy ház tetején (Forrás: Pixabay)

 

Hogyan tud egy helyi közösség saját energiát termelni, illetve felhasználni, s ezzel a villanyszámlát csökkenteni? A gáztól való függés felszámolása különösen aktuális az éleződő energia- és klímaválság korában, a megoldásban pedig fontos szerepet kaphatnak az energiaközösségek. Ezek olyan alulról szerveződő, nem profitorientált csoportosulások, amelyek maguknak termelik a megújuló energiát, és a hasznot visszaforgatják további fejlesztésekbe, ami lehet akár a lakóépületek külső hőszigetelése vagy a nyílászárók cseréje. Ha például magánszemélyek alakítanak energiaközösséget, akkor a jó tájolású házakra tesznek fel annyi napelemet, amennyi megtermeli a rossz tájolásúak és az energiaszegénységben élők szükségletét is, de persze csatlakozhatnak önkormányzatok és intézmények is.

Nyugat-Európában már több évtizedes múltjuk van, idehaza még gyerekcipőben járnak. Az első projektek egyikeként a VIII. kerületi Kazán Közösségi Házban telepítettek 36 kWp-es napelemet a tetőre. (A napelemek teljesítményét wattpeakben mérik, ez a mértékegység a napelem csúcsteljesítményét jelenti, azaz szabványos mérési körülmények között ekkora csúcsteljesítményre képes – a szerk.) A több millió forintos beruházás a Közösségi Energia Szolgáltató (KESZ) által indított adományozásból és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatásából valósult meg, az avatásra, jobban mondva a kolbászszalag ünnepélyes átrágására (egy kutya segédletével) még tavasszal került sor. Az átadott napelem-kapacitás egy kerámiaégető kemencét, a Gólya presszó italhűtőit, színpadtechnikáját és az ottani edzőtermet tudja ellátni energiával.

• Mi köze a kolbászszalagnak az energiaközösségekhez?
• Hány energiaközösség alapításába vágtak már bele, illetve létezik-e már hivatalosan bejegyzett energiaközösség Magyarországon?
• A lakossági napelemes visszatáplálás tilalma vajon megöli-e az energiaközösségeket?

A teljes cikket a Magyar Hang november 11-én megjelent, 2022/46. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!