Így élnek az emberek az autópályák közé ékelt falanszterben

Így élnek az emberek az autópályák közé ékelt falanszterben

Mini város a semmi közepén (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Charles Fourier francia filozófus úgy gondolta, a falansztereket ideális esetben 1620 ember lakja egyszerre, a Magyar etimológiai szótár szerint ez „közös termelésen és fogyasztáson alapuló, igen erősen szakosodott alapegység a jövő társadalmában”. A falanszter ma nem csak az elméletben létezik: az M0-s autóút és az M1-es autópálya találkozásánál (háttérben az M7-es sztrádával) fel is építették. A hirdetések szerint „A Tópark ’Be My City’ az ország első »város a városban« komplexuma, amely minden felmerülő igényt kielégít.” Közigazgatásilag Biatorbágyon van, holott Biatorbágy onnan 6,5 kilométerre fekszik. A törökbálinti vasútállomás viszont csak 2,1 kilométer, az útvonaltervező szerint 25 perc séta. Szóval nem ott van, ahol van.

A falanszter utcái kihaltak. Nyitott itt egy kávézó, annak a teraszán ücsörögnek néhányan. Máshol azért nem, mert más nem nagyon van. Van egy parókás, egy alapítványi iskola (havi tandíj 150 ezer forint) meg egy kisbolt, tán még egy kondiklub is. A kisbolt tulajdonosa mindenképpen el akarja nekem adni az üzlethelyiséget, mert elegük van Magyarországból, költöznek Ausztriába. De a bolt az megy, vegyem meg bátran! Nem kérdezem meg, mennyibe kerül, mert csak 3500 forint van nálam.

A teljes riportot a Magyar Hang június 18-án megjelent 2021/25. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!