Így fest a „szabad nyár” az oktatásban

Így fest a „szabad nyár” az oktatásban

Vakáció felirat a táblán az utolsó tanítási napon a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégiumban (Fotó: MTI/Komka Péter)

Főleg a fiatalabb tanárok néznek pluszkereset után a nyári szünet hat hetében. Aki nem dolgozik mellékállásban, de táboroztat, szakmai gyakorlatot szervez vagy a tankönyvek augusztusi érkeztetésével van munkája, annak ez az idő máris kevesebb, az óvodák pedig eleve csak négy hétig vannak zárva. Bár a pedagógusoknak több szabadsága van az átlagos munkavállalónál, ebből a munkáltató is  „lecsíphet”.

A „szabad nyár” a tanárként dolgozó Lídia – akinek nevét megváltoztattuk – számára annak szabadságát jelenti, hogy némi tartalékot gyűjthet a szűkösebb időkre, amikor csak a tanításból kell fenntartania magát. – Az egész nyarat végig szoktam dolgozni, könyveket csomagolok, diplomával. Rengeteg pedagógus kolléga dolgozik velem együtt némi pluszpénzért – árulta el a Magyar Hangnak.

A legtöbb pedagógus arról számol be: hat-hét hét szünetet jelent a szabad nyár a legideálisabb estetben, ez azonban sokaknál rövidebb lehet. Nem csak azért, mert dolgoznak, mint Lídia, hanem mert számos olyan feladatuk lehet az augusztusi tankönyvérkeztetésen át a táborokig és a nyári szakmai gyakorlatokig, ami a nyári szünetet rövidíti, az óvodák pedig eleve csak négy hétig vannak zárva. A pedagógusoknak az átlagos munkavállalókénál hosszabb szabadságából 15 napot akár a munkáltató is igénybe vehet különböző feladatokra. 

• Mennyi szabadsága van a pedagógusoknak?
• Mik azok a tanítás nélküli munkanapok?
• Milyen egyéb feladatok vannak a tanításon kívül?
• Mi a helyzet a táboroztatással?
• Mit dolgoznak azok a pedagógusok, akik a fizetésüket egészítik ki a nyári szünetben?

A teljes cikket a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!