Így újul meg a Magyar Állami Operaház

Így újul meg a Magyar Állami Operaház

Az opera felújítása (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A Magyar Állami Operaház jelenleg is zajló felújításán Zoboki Gábor építész és Kiss Vámosi Tamás főépítésvezető kalauzolt minket végig. Ybl Miklós mesterműve egyedi építészettörténeti tanúépület, hisz tervezője az Operában egyesítette az olasz és a németalföldi operaházi előképeket, de a tűzvészben elpusztult bécsi Ring tragédiájának tanulságait is felhasználta.

Ahogy Ybl korában, úgy most is folyamatosan változtak a tervek és ezzel együtt a büdzsé is. A beruházás költségvetése eredetileg 24 milliárd forint volt, ez kúszott fel mára 37 milliárdra. A kezdeti koncepció szerint két év alatt csak egy kisebb, többek között a színpadgépészet cseréjét magában foglaló korszerűsítést végeztek volna az operaházban, amely 2018 májusában nyithatta volna meg kapuit. A munkálatok azonban idővel korhű műemléki rekonstrukcióvá változtak, amibe már beletartozott a Lotz-freskó és az összes műemléki terület restaurálása, a padozat és székek cseréje, a zengőterek visszaállítása, a kárpitok cseréje.

A teljes cikket és a felújítási munkálatok közben készült fotókat a Magyar Hang február 5-én megjelent, 2020/6. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!