Így vadászik egy diktátor

Így vadászik egy diktátor

Trakta: minden elnöki vadászat elmaradhatatlan kelléke. Saját szakácsot vittek (Forrás: Fototeca Online a Comunismului)

Befejeződött a Hungexpo területén az Egy a Természettel elnevezésű vadászati és természeti kiállítás. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hobbija legalább 70 milliárd forintjába került az adófizetőknek. Az állami vezetők lőfegyverek iránt érzett vonzalma nem új keletű – most megmutatjuk, hogyan vitték ezt tökélyre Romániában.

Nicolae Ceausescu 1965-ben, 47 évesen lett a Román Kommunista Párt főtitkára és idővel az ország teljhatalmú vezetője. Bár a kommunisták sokáig főúri hobbinak tartották a vadászatokat, kénytelenek voltak változtatni álláspontjukon, mert a Moszkvából érkező elvtársak imádták ezt a tevékenységet űzni, Sztálin és Hruscsov is szenvedélyes vadász volt.

Romániában 1968 után rendszeresen szerveztek a Bukarestbe akkreditált nagykövetek számára közös eseményeket – nemcsak a nyugati országok képviselői, hanem a fejlődő országok diplomatái is részt vettek rajtuk, főleg a fővárostól 45 kilométerre szervezett fácánlövészeteken. Diplomáciai iratokban is nyomát találjuk annak, hogy az akkor már az ország fővadászának számító Ceausescu túl erősen botozta meg az újoncokat a rituális beavatási szertartásokon.

• Milyen az, amikor egy diktátor megy vadászni?
• Kiket vitt magával?
• Hogyan ejthetett el egy kapitális barna medvét?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!