Inotai András: Összeomlott a költségvetés

Inotai András: Összeomlott a költségvetés

Inotai András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Az elmúlt 12 év végletesen elhibázott gazdaságpolitikájáról, az ország uniós elszigetelődéséről ispánozással, vármegyézéssel igyekszik elterelni az emberek figyelmét Orbán Viktor, miközben a múltba vezeti vissza az országot. A kormányfő foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz, bukása esetén akár erőszakkal is igyekszik majd elkerülni a felelősségre vonást – mondta lapunknak Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet korábbi vezetője.

– Hogyan értékeli a hétfő óta történteket, a kata adózás szétverését, illetve a rezsicsökkentés jelentős átalakítását? Előállt az „erre azért nem számítottam” effektus?
– A hét első három napjának történései alapján bizonyossá vált, hogy nincs uniós pénz, legalábbis rövid távon. Pontosabban olyan feltételekhez van kötve, amelyek teljesítésére nincs felkészülve a magyar kormány. Az a terv, amit leadtak Brüsszelnek, parasztvakítás, amire végre az Európai Unió vezetői is rájöttek. Erre utal az Európai Parlament állásfoglalása, amely szerint igen kemény feltételekhez kötik, hogy egyáltalán szóba jöhessen egy olyan egyezmény megkötése, amelynek a betartását aztán ellenőrzik, és ennek a függvénye, hogy majd érkeznek-e a támogatások, vagy sem. Úgy is mondhatnám, hogy a 2022-es költségvetési hajó elment. Abban a rendszerben, amely nem a gazdasági racionalitásra épült az elmúlt 12 évben, hanem hatalompolitikára, nem lehet csodálkozni azon, hogy ilyen esetben kapkodni kezd.

• Milyen következményei lesznek a kata meggyilkolásának?
• Mire lesznek elegendők a bejelentett megszorítások?
• Mi magyarázz a forint másfél évtizedes vesszőfutását?
• Mit tart az Orbán-rendszer legsúlyosabb bűnének?
• Mit tenne az Orbán-vagyonnal?

A teljes cikket a Magyar Hang július 15-én megjelent, 2022/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!