Irán nyerhet az ukrajnai háborún

Irán nyerhet az ukrajnai háborún

Olajtorony a Perzsa-öbölben 2005. július 25-én (Fotó: Reuters/Raheb Homavandi)

Aki ismeri az Egyesült Államok és Oroszország viszonyának történetét, tudja, hogy konfliktusaik legtöbbször az egész világra kihatottak. A Közel-Kelet olyan térség, amely sosem a stabilitásáról volt híres, és ahol mind Moszkvának, mind Washingtonnak jelentős érdekeltségei vannak. Az ukrajnai háború most alapvetően átírhatja a régió erőviszonyait, amire a térség országai a legkevésbé sincsenek felkészülve.

Jelenleg a legösszetettebb helyzet Szíriában van a térségben. A 11 éve háborúba süllyedt országban a mai napig tartanak a harcok, és bár mostanra Damaszkusz ellenőrzi Szíria nagyobbik részét, a kurdok által lakott északi területeket az Egyesült Államok támogatja. Emellett az országban továbbra is jelen van a török hadsereg, illetve a törökök által támogatott lázadó csoportok, amelyek Idlib tartományban, Afrinban, illetve az ország északi határsávjában rendezkedtek be. Most, hogy Oroszország lépett elő az Egyesült Államok első számú geopolitikai riválisává, sokan arra számítanak, hogy Washington megengedőbb lehet a jövőben Ankarával, amikor a török ambíciókról van szó Szíriában. E forgatókönyv szerint tartóssá válhat a török jelenlét a háború dúlta országban, ami miatt tovább kell várni a béketárgyalásokra. Ez a szcenárió azzal is számol, hogy ha az ukrajnai háború sokáig tart, akkor az oroszok is korlátozzák szíriai fegyveres tevékenységüket. A végeredmény: a szíriai háború még tovább elhúzódhat, érdemi rendezés nélkül.

• Mely országokat sodorhatja még nagyobb válságba az ukrajnai háború?
• Küszöbön az új iráni atomalku?

A teljes cikket a Magyar Hang április 14-én megjelent, 2022/16. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!