Isten nevet – Interjú Csernus Imrével

Isten nevet – Interjú Csernus Imrével

Csernus Imre (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Bükkalján csend ül. Az első valódi havazás a hétköznapok zajait vastag lepelbe burkolva giccses téli képeslappá rajzolta Noszvajt. Belemeredek a tájba, a völgy hófehér átellenén füstölögve didergő házak mozaikjába, így vagy csak tíz perc múltán csörgök Csernus doktorra, hogy hófúvás ide, cudar útviszonyok oda, időben megérkeztünk.

– Ha egy-két hónapig tartott volna, akkor talán nyomtalanul elmúlna. De ez most már így összesen egy combos fél év. Ha ennek aránylag vége lesz, azonnal berobban majd a feszültség tüneti levezetése, a nevezzük így: habzsi-dőzsi. Ha pedig a járványhelyzet ilyen-olyan szinten, de kitartóan velünk marad, a bezártságtól való félelem, hogy mindez újra és újra megtörténhet, bizony ott fog molyolni a lelkekben – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában a pszichiáter.

Csernus Imre beszélt arról is, hogy a XXI. században nem az a felszólítás, hogy légy őszinte önmagadhoz, és ez baromira megéri, hanem, hogy légy felületesen őszinte magadhoz, mert az nem fog fájni. Napjaink embere mindent elkövet, hogy ne fájjanak neki a dolgok. Mint ez a karantén is.

  • A tudatos ember életében ma sem változna szinte semmi
  • A szabadság azt jelenti, hogy választhat
  • A hit, hogy én vagyok a sorsom kovácsa, elfogadva azt, hogy én tervezek, Isten pedig nevet

A teljes interjút a Magyar Hang január 29-én megjelent 2021/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen (részletek itt) online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!