Ízirájder, polgármester úr!

Ízirájder, polgármester úr!

Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Szívszorító pillanatok egybeesése a történelem – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Csuja Imre, amikor a Szvetlana Alekszijevics novellái alapján készült Secondhand című darabról kérdeztük őt. Ez a belarusz írónő interjúi alapján szól a Szovjetunió széthullásáról, csernobili katasztrófáról, afganisztáni háborúról. 2018-ban mutatták be a darabot, azóta zajlott ráadásul egy tálib hatalomátvétel, egy csalásgyanús belarusz választás és aztán letört tömegtüntetések, ukrajnai orosz invázió, Csernobil megszállása, atomerőműveknél való fegyveres harcok. Mindez néhány év leforgása alatt. A színművész ennek kapcsán kifejtette, volt 1986. május 1-jén egy barátságos focimeccsük, és valami elképzelhetetlen felhőszakadás szakította félbe, valami kis elszíneződést is lehetett látni. Rohantak be az épületbe, nem tudták, hogy mi ez. Olyan három hét múlva vallották be, mi is történt valójában. – Katasztrofális volt. Csernobillal kapcsolatban is mondok egy monológot a Secondhandben, mindig felkavaró előadónak és nézőnek is. Gyerekhalálról van benne szó, és azt nem lehet csak úgy elfogadni – mondta.

A színművész az újabb tragédiák, háborús események kapcsán arról beszélt, hogy a háború, bárhol zajlik is, szorongással tölti el az embert. Így pedig, hogy ilyen közelben történik, pláne. – Felfoghatatlan, miért kell annyi embert olyan helyzetbe hozni, hogy kénytelenek legyenek elhagyni a szülőföldjüket, a hazájukat, vagy egyenesen meghaljanak egy találat következtében. A háborúban mindig a pusztításé a főszerep, akármilyen oldalról is nézzük – fogalmazott.

• Mennyire tapasztalta a kiskapuzás rendszerét a Kádár-korban?
• Miért vált szerinte az Üvegtigris ennyire sikeressé?
• Hogyan viselte a járványidőszakot?

A teljes cikket a Magyar Hang november 25-én megjelent, 2022/48. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!