Izraelnek nem elég legyőzni a Hamászt

Izraelnek nem elég legyőzni a Hamászt

Palesztinok egy izraeli légcsapásban megsemmisült épület romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 14-én (Fotó: MTI/AP/Hatem Ali)

A Hamász elvesztette az irányítást Gáza felett – jelentette be hétfő este Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, aki szerint a terroristák most dél felé szöknek, a civilek pedig megkezdték a terrorszervezet bázisainak kifosztását. Ezzel egyidejűleg az egyik izraeli kommandó fényképet tett közzé, melyen az látható, hogy a Hamász központi tanácsának épületében állnak, kezükben izraeli zászlóval. A helyszín egykor a Palesztin Hatóság egykamarás törvényhozó testületének épülete volt, így az izraeliek szimbolikus lépésnek tekintették az elfoglalását. Aztán később már arról érkeztek hírek, hogy izraeli tűzszerészek fel is robbantották az épületet.

A mostani gázai konfliktus nem csupán arról szól, hogy Izraelnek sikerül-e legyőznie a Hamászt, és helyére ültetni a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalmat (Fatah), amely a 2006-os választásokon elvesztette parlamenti többségét a terrorszervezettel szemben. Ennél jóval fontosabb lehet a jövőben az izraeli–palesztin konfliktus megoldása, amit már a kezdetektől nemzetközi kérdésként kezel a világ.

• Milyen ellentétek vannak az amerikai vezetés és Netanjahú között?
• Hogyan vezethet egy sikeres katonai akció diplomáciai kudarchoz?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/46. számában találja. Vegye meg november 23-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!