Párhuzamos világok

Párhuzamos világok

Izraeli ágyú tüzel a Gázai övezetben lévő palesztin célpontokra Dél-Izraelből 2023. október 12-én (Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg)

Az erőszakra csak rossz választ lehet adni. Aki megment egy életet, egy egész világot ment meg, írja a Talmud, de mi van akkor, ha meggyalázzák a tételt? Vajon visszafelé is működik az igazság: aki elveszejt egy életet, az egész világot elpusztítja? A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én indult támadása közönséges népirtás volt: a kegyetlenség groteszk tombolása, amely után a régió évtizedes realitásai és reményei elveszítették jelentésüket. Megbékélés, együttélés, állami szintre emelt kompromisszum – ott hever lemészárolva a kibucok üres utcáin. Izrael örökre megváltozott, ami az egész világra hatással lesz. És ez a hatás szükségszerűen keserű és elkeseredett reakciókban ölt majd testet.

Izrael kudarca megdöbbentő volt, különösen a katonai és politikai felkészületlenség szimbólumaként megőrzött jom kippuri háború ötvenedik évfordulóján. Egy állam, amelynek léte függ a tájékozottságtól, nem mutathatja tehetetlennek magát súlyos következmények nélkül. Az okokat a támadás óta találgatják a szakemberek, az áldozatokon – vagyis egy egész nemzeten – ugyanakkor még a legprecízebb diagnózis sem segít, a trauma a csontokig hatol, és generációk során öröklődik tovább – megfosztva a nemzedékeket a feloldozás katarzisától.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/41. számában találja. Vegye meg október 19-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!