„Ezzel a teleszkóppal nagyon nehéz nem rekordokat döntögetni”

„Ezzel a teleszkóppal nagyon nehéz nem rekordokat döntögetni”

A James Webb űrteleszkóp első képe a univerzum legtávolabbi csücskéről (Fotó: NASA)

A NASA nyilvánosságra hozta a vadonatúj James Webb űrteleszkóp által készített első (publikus) képeket. Rögtön az első megdöntött minden korábbi rekordot, mert soha nem látott távolságban lévő, az univerzum születése után nem sokkal keletkezett galaxisokat ábrázol, amelyek fénye több mint 13 milliárd évvel ezelőtt indult útjára, hogy mostanra jusson el hozzánk.

A világmindenség múltjába való legmélyebb betekintés – így dicsekednek a James Webb űrteleszkóp első nyilvánosságra hozott képével a NASA csillagászai, bár megjegyzik, nem valószínű, hogy ez a kép sokáig tartani tudja majd a Földtől legtávolabbi objektumokról valaha készített felvétel rekordját. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy valójában van már (vagy a közeljövőben készül) ennél még messzebbre látó kép is, de a PR-hoz még az űrkutatásnál is jobban értő NASA azt egy pár hónappal későbbi újabb szenzációs bejelentésre tartogatja.

Mindenesetre július 11-én a Fehér Házban felállított, a Star Trek-beli Enterprise űrhajó enteriőrjére emlékeztető díszletek között Joe Biden amerikai elnök, illetve a NASA tisztviselői bemutatták az első, rögtön rekorddöntő képet: ez olyan fényt rögzített, amely mindössze 600 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett, vagyis 13,2 milliárd évig utazott az univerzumban, míg el nem ért a James Webb detektoráig. A Star Trek-párhuzamra az elnök maga is ráerősített, amikor azt mondta, hogy „olyan lehetőségek állnak előttünk, amilyeneket még senki sem látott, és eljuthatunk oda, ahol még senki sem járt.”

• Mit ábrázolnak a James Webb első képei?
• Miért jobb a Webb, mint a Hubble volt? 
◘ Milyen megpróbáltatások előzték meg a sikeres szolgálatba állítást?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!