Miért vallott csúfos kudarcot Orbán illiberális szövetségese?

Miért vallott csúfos kudarcot Orbán illiberális szövetségese?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Janez Jansa szlovén kormányfő Bledben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Vivien Cher Benko)

Az illiberalizmus fekete vasárnapja – akár így is nevezhetnénk április 24-ét. Ezen a napon szenvedett vereséget Marine Le Pen Emmanuel Macronnal szemben a francia elnökválasztáson, és ugyanekkor vallott fájó kudarcot Janez Jansa, aki Szlovénia miniszterelnökeként az utóbbi években rengeteget tett az országa átformálása érdekében. Robert Golob üzletember Szabadság Mozgalma (GS) kiütéses győzelmet aratott vasárnap a Jansa vezette Szlovén Demokrata Párt (SDS) felett, és megszerezte a szavazatok 34,4 százalékát (Jansának alig 23,5 százalékos eredménnyel kellett beérnie). És bár a liberális-zöldpárti politikus pártjának nem lesz többsége a parlamentben, a Szociáldemokratákkal már könnyedén biztosíthatja kormányának a stabil parlamenti támogatást. De miért is szenvedett ekkora vereséget Orbán Viktor egyik legközelebbi szövetségese?

• Hogyan is nézett ki a magyar modell másolása Szlovéniában?
• Miért nem vált be Szlovéniában a magyar recept?
• Mi lesz Jansa sorsa?

A teljes cikket a Magyar Hang április 29-én megjelent, 2022/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!