Jávor Benedek: Nem szűnik meg a nyomás a kormányon

Jávor Benedek: Nem szűnik meg a nyomás a kormányon

Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Jó adag jóindulatot és optimizmust feltételez azt gondolni, hogy teljes függetlenséggel és a legszigorúbb ellenőrzési célok teljesítése érdekében fognak létrejönni a kormány által javasolt korrupcióellenes hatóságok – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Jávor Benedek. A Párbeszéd korábbi EP-képviselője – aki a főváros brüsszeli képviseletének vezetője – szerint mindezek ellenére létrejöhet egyfajta megállapodás az Európai Bizottsággal, bár azt nem gondolja, hogy hirtelen minden pénzcsap megnyílna.

A politikus szerint „nagy politikai kontextusban” érdemes ránézni erre a konfliktusra. Ha a bizottság nem állapodik meg a magyar kormánnyal még idén, az azt jelenti, hogy a helyreállítási alap forrásainak jelentős része elveszik. Márpedig ezekre égető szükség van itthon, ha nem jönnek, nagyon súlyos pénzügyi helyzetbe kerülne a magyar költségvetés, Jávor Benedek még azt is megkockáztatta, hogy államcsőd közeli helyzetet eredményezne. 

• Miért került huszonkettes csapdájában az Európai Bizottság?
• Megkaphatja-e végül a magyar kormány az uniós pénzeket?
• Mi lehet a biztosíték, hogy a most megígért intézmények majd megfelelően működnek?
• 2024-ben EP-választások lesznek, szeretne újra európai parlamenti képviselő lenni?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 30-án megjelent, 2022/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!