Jean-Luc Godard (1930-2022)

Jean-Luc Godard (1930-2022)

Jean-Luc Godard (Fotó: Wikipédia)

Nincsenek leszármazottak, sem örökösök – emelte ki a Libération a francia újhullám zseniális alkotójáról, Jean-Luc Godard-ról. (Utóbb a címet átírták.) Konkrét és képletes értelemben véve is igaz: a rendező helyébe nem léphetett senki. Vannak persze fontos filmesek a fiatalabbaktól egészen a nagy öregekig, de olyan formátumú művész, mint Godard, nincs még egy. Már abba is szédületes volt belegondolni, hogy kilencvenévesen is itt jár közöttünk. Próbáltuk hát godard-i szemüvegen keresztül szemlélni napjaink társadalmi folyamatait, de fantáziánk rendre megadta magát. Ehhez az ő láttató ereje kellett, olyan korszakalkotó filmek születése, mint a Kifulladásig, A megvetés, a Külön banda, a Bolond Pierrot vagy az Alphaville.

A legnagyobbakkal dolgozott együtt, köztük a tavaly, kilencvenhez közelítve elhunyt Jean-Paul Belmondóval. Ők ketten voltak az elmúlt évtizedben a francia nagy generáció szinte utolsó hírmondói. Lassan három éve elment Godard egykori felesége, a ragyogó Anna Karina is. Kilencvennégy évesen távozott Michel Piccoli, meghalt a nagyszerű dokumentumfilmeket rendező Agnès Varda. Godard második felesége, Anne Wiazemsky is kiemelkedő színésznő volt, a rendező eleve Robert Bresson fontos munkájából, a Vétlen Balthazárból ismerte meg. Ki maradt? Alain Delon, Brigitte Bardot és még néhányan talán.

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 16-án megjelent, 2022/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!