Jégkorszak

Jégkorszak

Orbán Viktor miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezésekor Brüsszelben 2021. június 24-én. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (Fotó: MTI/EPA pool/John Thys)

Tapasztaltunk némi javulást, de továbbra is aggodalomra ad okot a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete – nyilatkozta Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos Brüsszelben, az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozására érkezve. Magyarország konfliktusa a brüsszeli intézményekkel, az uniós fősodorral, illetve a legtöbb – olykor az összes többi – EU-s tagállammal a jelek szerint nem a megoldás vagy legalább az enyhülés, hanem az eszkalálódás felé halad. A kilépés hivatalosan nem kormányzati célkitűzés, a miniszterelnök kétfenekű beszédében még az Európai Unió éltetésére is ragadtatta magát a közelmúltban, ám a folyamat dinamikája, a kölcsönös ellenszenv egymást is gerjesztő erősödése durvuló szembenállást vetítenek előre. Nemcsak a retorikát, hanem immár a konkrét cselekvést is tekintve.

Amikor uniós körökben komolyan felvetődik, hogy Magyarországtól el kellene venni a jövő júliusban kezdődő fél éves elnökséget, az Európai Parlament pedig erről tárgyal, az olyan bizalomvesztést jelez az egyik tagállam irányában, amire alig van példa a közösség történetében. A rotációs alapon időről időre ellátott elnökség, amelyet 2010 után egyszer már különösebb vihar nélkül megoldott az Orbán Viktor vezette kormány, az uniós tagsággal járó jog. Jelen pillanatban még mindig csekély ennek a valószínűsége, de ha ezt a lehetőséget valahogy elvonnák, az nem egyszerűen kemény szankció volna, hanem annak deklarálása, hogy az adott ország nem tekinthető az Európai Unió teljes jogú tagjának. Akinek kívül tágasabb.

• Kockázatos mutatványba kezdett a kormány.
• A választási osztogatás óta pénzbehajtó üzemmódra váltottak.
• Ebben a helyzetben különösen felelőtlen az uniós pénzek kockáztatása.

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap június 2-án megjelent, 2023/22. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!